top of page
Caută

Adevărul despre BICARBONAT

Actualizată în: 3 iul. 2019

Aflat practic pe rafturile oricărui market, bicarbonatul de sodiu, atât de banal încât niciodată nu luăm doar o pungă, de frică să nu cumva să n-aibă bani mărunți la casierie și să stăm prea mult după rest, este un adevărat miracol. Știați asta?


Haideți să vedem împreună de ce:


1. Îl folosește bunica în loc de praf de copt, stingând cu el niște oțet. Cozonacul se face mare și pufos și toată lumea e mulțumită în afară de nutriționistul obsedat de zahăr, calorii și de ce rea e făina albă… (sîc!)

2. E cel mai rapid și eficient remediu pentru arsurile gastrice sau refluxul gastroesofagian! O linguriță de bicarbonat, dată peste cap cu un pahar mare de apă, vine de hac oricărei arsuri, oricăt de rebelă ar fi ea. Mai mult, este una din puținele substanțe ce NU produc dependență sau efecte secundare nedorite, chiar dacă unii specialiști afirmă că, dacă luăm vreme prea îndelungată bicarbonat, se învață stomacul să producă mai mult acid. Această presupunere n-a fost însă niciodată probată. Singurul pericol real ar fi pentru hipertensivi, la care acest aport de sodiu nu este recomandat – pentru detalii vă stau la dispoziție.

Ba mai mult, am cunoscut personal un domn care a luat bicarbonat pentru arsuri vreme de 30 de ani aproape zilnic, fără a înregistra un asemenea fenomen. Mai mult, la 60 de ani a renunțat brusc la acest obicei fara nici un fel de efecte secundare. A plecat dintre noi la o vârstă venerabilă, din cu totul alte cauze (R.I.P., Virgil Vasiliu!)

Asta nu înseamnă că e un exemplu demn de urmat, însă îmi subliniază ideea.

3. Este unul din cele mai des utilizate remedii în infecțiile urinare la femei, mediul alcalin neconvenind microorganismelor și grăbind vindecarea afecțiunii.

4. O linguriță de bicarbonat după efort, luat cu apă multă și la maxim 20 min de la terminarea mișcării, poate reduce semnificativ febra musculară (valabil la primul efort după o pauză mai îndelungată, sau dacă în general persoana are o viață mai sedentară).

5. Presărat un pic peste pasta de dinți, curăță și albește dinții, reducând aciditatea în cavitatea bucală și prevenind apariția cariilor.

6. Are multiple utilizări în bucătărie, de la făcutul aluatului de cozonac și până la frăgezirea boabelor de fasole puse la înmuiat, sau reducerea acrelii dintr-o ciorbă în care am scăpat prea mult oțet, sau suc de roșii.

7. Lăsat în amestec cu apă într-un recipient deschis în frigider, înlătură din acesta mirosurile neplăcute.

8. Poate elimina cu succes până la 96% din… pesticidele din legume și fructe! Bicarbonatul de sodiu este foarte alcalin, fiind astfel capabil să neutralizeze pesticidele prin ruperea lor în molecule componente, nedăunătoare sănătății. Pur și simplu adăugați câteva linguri de bicarbonat de sodiu într-un castron de apă, cufundați fructele în soluție câteva minute și apoi clătiți cu apă rece.


Mai mult, bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat la prepararea apei alcaline, la tratamentul candidei bucale sau vaginale, calmează iritațiile și mâncărimile pielii, este un bun antiperspirant și curăță foarte bine wc-ul, chiuveta sau cuptorul. El scade flatulența și balonarea prin folosirea bicarbonatului de sodiu în procesul de fierbere al legumelor care le provoacă, cum ar fi varza, fasolea sau conopida.


Fără a avea pretenția că am epuizat enumerarea tuturor beneficiilor acestei substanțe minunate, sper să vă fi stârnit un pic admirația și să vă provoc să vă gândiți (sau să vă amintiți) la ce alte lucruri mai folosește NaHCO3!

235 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Kommentare


bottom of page