top of page
Caută

Adevărul despre DEPRESIE


Depresia este una dintre cele mai înșelătoare și autosuficiente tulburări psihice. Odată instalată, ea preia complet controlul, dând senzația certă că lumea s-a sfârșit astăzi și că absolut nimic nu mai are rost. Depresia nu vine și nici nu dispare cu preaviz, a doua zi ea putând fi tot acolo, sau plecată, de parcă n-ar fi fost niciodată acolo!


Cine este afectat de această imobilitate dureroasă a gândirii și acțiunii nu e doar un pesimist, doborât de o situație punctuală, ori vreun disperat datorită unui motiv anume. De cele mai multe ori depresia persistă mult după trecerea stimulului care a declanșat-o și atitudinea celor din jur de invocare a acestui fapt (“Dar nu-ți fă griji, că trece… Așa nu rezolvi nimic!… Ce rost are să te consumi pentru așa ceva?!…”) nu face decât să agraveze situația.

Persoana căzută în depresie nu mai vede, literalmente, dincolo de următoarea oră și orice ce i s-ar spune nu are darul de a-i reda perspectiva. Ea se vede inundată de un ocean nesfârșit de tristețe. Imaginea în ochii părinților, a partenerului de viață sau chiar a copiilor, nu face decât să amplifice fenomenul, adăugând și sentimentul de vină și neputiință la o stare și așa fără ieșire. De aceea, în depresie, cele mai bune intenții ale celor din jur sunt de regulă inutile.

Mă adresez cu această postare în primul rând celor care au suferit sau suferă încă de depresie, în speranța că au astăzi o zi bună și Dumnezeu i-a îndrumat spre aceste rânduri.


DE CE EU?


Depresia nu vede mai departe de acum.

“De ce eu?”, sau “De ce mie?”, este întrebarea care îți închide pur și simplu viitorul. Și când spun viitor, mă refer la cel de peste 2 ore, nicidecum la cel îndepărtat.


Cu toate că starea ta pare să vină exclusiv dintr-o cauză sufletească sau de gândire pervertită, acest lucru este în cazul depresiei foarte departe de adevăr. Te asigur că dispoziția ta poate fi influențată de ce se întâmplă în jur, însă cum reacționezi nu depinde în totalitate de tine.


Cu alte cuvinte, nu contează CE se întâmplă, ci CUM REACȚIONEZI TU la ce se întâmplă, și asta e cu totul altă poveste.


ATUNCI CARE E CAUZA?


Această din urmă componentă – cum reacționezi tu la ce se întâmplă – este considerată de ceilalți ca depinzând exclusiv de tine. De cât ești de puternic… dacă ești slab de înger sau nu… dacă ai învățat sau nu ceva din greutățile vieții…

Nimic mai greșit!


Cum reacționezi la ce se întâmplă depinde în totalitate de un set complex de substanțe, toate produse sau nu de corpul tău. Cele mai importante sunt dopamina, serotonina, oxitocina, endorfinele, gaba și adrenalina.

În majoritatea cazurilor de depresie, neglijarea componentelor esențiale unei nutriții adecvate face ca secrețiile acestor substanțe să fie deficitară, sau în unele cazuri complet inhibată.


Nu neg rolul mișcării și a unei vieți sociale reale (nu prin social media), însă în absența alimentelor care hrănesc organele secretoare de “hormoni ai fericirii”, niciun antrenament nu va avea efect și nicio îmbrățișare nu va putea declanșa producerea acestora. Este ca și cum ai încerca să pornești un motor diesel, după ce ai alimentat din greșeală cu benzină, sau ai lăsat toată noaptea farurile aprinse și s-a descărcat acumulatorul.


MĂSURI DE PRIMĂ URGENȚĂ


1. Permite măcar unei persoane să îți fie în preajmă


Nu cât să-ți stea pe cap, știu că nu vrei pe absolut nimeni în preajmă!... ci doar pentru a te împiedica să faci ceva iremediabil.

Îți explic:

Îți aduci aminte cum, în zilele bune, nu ai admite pentru nimic în lume că vreodată ai avea lipsa de responsabilitate de a-ți lua propria viață? Am dreptate?

Dar cât de aproape de acest gest ești în zilele proaste, știi?

E adevărat… De aceea, obligatoriu, cineva în preajma ta. Măcar zilele astea, două, cât luăm măsurile de urgență.


2. Scoate complet zahărul din alimentație


Un endocrinolog îmi spunea, în urmă cu mulți ani, că dacă vrei să îți produci o depresie, mănâncă până la amiază 200~300g de zahăr în diverse forme (sucuri, în cafea, gem, batoane de ciocolată etc) și așteaptă apoi dupămasa pe sec; garantat pe la 6 pm te vei simți deprimat!

Nici nu e de mirare!


Zahărul aruncă nivelul de glucoză în sânge extrem de sus, declanșând un tzunami de insulină cu misiunea de a scădea urgent glicemia. Problema e că după ce insulina își termină treaba, intri în revers (după cantitatea de zahăr din sânge de dinainte, o glicemie normală e percepută de organism ca hipoglicemie!), ceea ce îți va induce o stare de disperare fără o cauză anume și adeseori fără să îți fie foame.


Eliminarea zahărului nu se referă doar la cel din cafea sau ceai! Pentru a respecta aceste măsuri de primă urgență, zahărul trebuie scos complet din alimentație. (Cola (o cutie) – 40 g zahăr, Snikers (52,7 grame) - 30 g zahăr, Ketchup (pe un sandwitch) = 20 g de zahăr… etc, etc, etc)


3. NIACINAMIDĂ (forma de vitamina B3 care, spre diferență de niacină, nu produce înroșirea feței)

Se știe de peste 65 de ani despre capacitatea niacinei de a atenua vizibil, deja după prima doză, anxietatea și depresia, fără efectele secundare ale antidepresivelor complexe și de sinteză utilizate de psihiatri. Niacina simplă dădea însă efecte secundare neplăcute la supradozare (înroșirea puternică a pielii feței și senzația de arsură). Acum însă există și alte forme de vitamina B3, cum este și niacinamida (sau nicotinamida), care are zero efecte secundare. În schimb, ea reduce miraculos sentimentele de tristețe și lipsă de speranță, în unele cazuri depresia dispărând complet.


Dealtfel, literatura de specialitate descrie clar că deficitul de B3 produce …?

Exact! Depresie, apatie, anxietate, durere de cap, oboseală, dezorientare și pierderea memoriei!


Așadar, ia urgent B3 (niacinamidă).


Observație: Dacă ești aparținător al cuiva care suferă de depresie și refuză orice medicație, inclusiv suplimente alimentare care conțin B3, dar cel căzut în depresie încă mănâncă, pur și simplu dă-i niacinamidă pusă în gemul de căpșuni, între două felii de pâine! Da, știu, gemul conține zahăr și am spus adineaori zahăr zero, dar important e ca B3 să găsească o cale spre organismul bolnavului, ocupă-te de zahăr pe urmă!


CONSOLIDARE


După câteva zile de ZERO ZAHĂR și suplimentare masivă de NIACINAMIDĂ (se poate depăși fără niciun fel de grijă și de zece ori doza zilnică recomandată, această formă de B3 nu prezintă niciun fel de efecte secundare), pune nutriția ta pe baze sănătoase.


Ai văzut ce efect incredibil ai obținut scoțând din alimentație DOAR UN ALIMENT NOCIV și introducând DOAR O VITAMINĂ? Imaginează-ți ce efect va avea eliminarea și a altor substanțe nocive și hrănirea corectă a tuturor componentelor corpului tău, cu toate vitaminele, mineralele și macronutrienții potriviți, în funcție de stilul tău de viață, a indicelui tău de masă corporală și, nu în ultimul rând, în funcție de ce îți place!


Da, stiu că pare greu de grezut, dar un nutriționist poate să le împace pe toate. Condiția e să întrebi cum. El te va ajuta să pui un accent mult mai pronunțat pe alimentele de origine vegetală, cât mai proaspete și nerafinate și cu un minim de uleiuri adăugate. El va ști să adauge vitamina K și nu va uita de omega 3. Vitamina D o poți produce și singur, plimbându-te la soare (benefic și din alte puncte de vedere), sau o poți suplimenta, cu condiția să provină din surse organice și certificate (de regulă din mucegaiuri nobile).


CONCLUZIE


Nu contează ce se întâmplă, ci cum reacționezi la ce se întâmplă!



Cum reacționezi la ce se întâmplă depinde însă de stocurile de “carburanți” protiviți, plasați corect în tot corpul tău. Când organismul este corect hrănit, el produce când și cât e nevoie, atât dopamină, cât și serotonină, oxitocină, endorfine, gaba sau adrenalină.


Ia primele măsuri urgente indicate în această postare, după care ocupă-te de alimentația ta. Este în cele mai multe cazuri suficient pentru a reda un sens vieții și a face din depresie o amintire neplăcută a trecutului.


Vorba unei prietene, colegă de facultate specializată între timp pe partea de hormoni:


“Când toate instrumentele corpului sunt în armonie, concertul tău personal va fi ceea ce a fost dintotdeauna sortit să fie: o capodoperă a creației divine!” (Mulțumesc, Adriana Tuica!)



179 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page