Acest temen prescurtat pentru "detoxifiere" a devenit de câțiva ani omniprezent pe toate site-urile de nutriție. Termenul a devenit atât de uzitat, încât este aplicat astăzi aproape oricărei diete care se presupune că te curăță, dă corpului tău o resetare radicală, sau pretinde că te ajută să renunți rapid la greutatea în exces, indiferent că sunt cure prin post, diete cu sucuri, sau tehnici mai dramatice, precum curățarea colonului sau clismele cu ceai și cafea.
Ideea “detoxificării” poate fi foarte atrăgătoare, mai ales pentru cei care au mâncat nesănătos, au băut prea mult alcool sau cafea sau, în general, nu au dat până atunci importanță nutriției. Adevărul este însă că nu există dovezi ferme pentru a susține conceptul de "detox". Mai mult decât atât, nu de puține ori efectele pretinse de aceste cure sunt un veritabil nonsens științific, după cum vom vedea în continuare.
De unde vine termenul?
DETOX a înlocuit cuvântul “dezintoxicare”, utilizat în trecut aproape exclusiv în legătură cu renunțarea la alcool sau droguri de către persoanele dependente de aceste substanțe. Astăzi însă, termenul este utilizat pentru descrierea oricărei diete, post, sau orice altă procedură neconvențională care pretinde că restabilește metabolismul sau elimina kilogramele nedorite.
Care sunt “toxinele” pe care aceste diete pretind că le elimină?
Din punct de vedere științific, toxinele sunt în general definite ca substanțe create de plante, animale și microorganisme care sunt otrăvitoare pentru oameni. Unele medicamente pot fi de asemenea toxice, atunci când sunt utilizate în cantități mari.
Dietele de detoxifiere pretind că elimină din organism tot felul de substanțe, de la zahăr rafinat la cofeină, purina din carnea roșie, alcoolul, glutenul, sau o serie de contaminanți toxici din mediul înconjurător. Aceste diete susțin că se adresează unor patologii diverse, precum obezitatea, oboseala, erupțiile cutanate, diferite tipuri de cancer, balonare, depresie, insomnie, durerea articulară, congestia nazală cronică ș.a. Toate acestea ar avea ca și cauză "toxicitatea" acumulată în organism... În opinia autorilor unor astfel de diete, o cantitate foarte mare de “toxine” se concentrează mai ales la nivelul mucoasei colonului, împiedicând absorbția corectă a nutrienților și crescând riscul bolilor dacă nu sunt îndepărtate prin diete speciale, clisme sau irigarea colonului cu diverse lichide.
Care este adevărul?
Adevărul anatomic și fiziologic este că organismul nostru este dotat optim pentru a elimina toxinele, dacă acestea există în organism, cu condiția ca organele să funcționeze corect.
Reciproca este din păcate deasemenea valabilă: dacă organele responsabile cu eliminarea toxinelor din organism nu funcționează corect, această sarcină nu poate fi preluată de nimic din alimentație.
În acest sens pielea oferă prima barieră pentru substanțele nocive. Căile respiratorii captează aerul și elimină și ele o parte din particulele nocive. Stomacul elimină paraziți și alte organisme prin aciditatea utilizată la formarea bolului alimentar, iar ce trece de stomac este eliminat de intestine, unde se absorb și principalii nutrienți. Ficatul acționează ca o uzină chimică extrem de complexă, digerând nutrienții și eliminând eventuale substanțe toxice trecute de toate barierele anterioare. Rinichii elimină apoi toxinele prin urină.
Toate aceste organe acționează, împreună cu sistemul imunitar, pentru a menține o funcționare optimă a metabolismului. Alimentația sănătoasă, somnul și mișcarea ajută ca sistemul să ruleze în parametri optimi, pe când neglijarea acestor aspecte îl compromit.
Partea proastă este că unele diete DETOX, în special cele aplicate pe termen lung, pot avea efecte dăunătoare prin eliminarea unor substanțele nutritive critice din alimentație (în special fibrele), adăugând în schimb cantități nefirești de macronutrienți nedoriți (exces de fructoză și altele), care pot duce la un dezechilibru de electroliți sau la creșteri nedorite în greutate.
Au aceste cure vreun efect?
Curele DETOX au un efect energizant și pozitiv, însă nu pentru că ar elimina “toxine” din organism.
Efectul revigorant și tonifiant se datorează trecerii bruște, de la o alimentație normală, la una strict vegetariană, chiar dacă altfel “ambalată”. Pe perioada curei, alimentele obișnuite sunt înlocuite cu altele (doar de origine vegetala) nerafinate, nepreparate termic și fără adaos de zahăr. Cu toate că acest tip de cură nu va scoate nimic din organism, partea pozitivă este că ea va ADĂUGA ceva.
Sucurile vor inunda organismul cu fitonutrienți direct din plante. Este vorba de minerale și vitamine în moleculele lor originare, cel mai ușor de absorbit (așadar cu biodisponibilitate maximă), domeniu în care la majoritatea pacienșilor e penurie curată! Plusul de fier, sulf, clorofilă (forma naturală a magneziului), vitaminele A, complexul de B-uri, C si K, aminoacizii în lanțuri scurte, ușor de digerat, celelalte săruri minerale și toate vitamine din plante fiind exact ceea ce lipsea organismului celui suferind de majoritatea bolilor moderne.
Cât timp este recomandată?
Personal utilizez acest tip de cură la clienții mei pentru o perioadă de 6 zile, premergătoare schimbării stilului de alimentație. Întrucât marketingul unor asemenea cure este omniprezent, profit și eu de această situație pentru a pregăti organismul celor pe care îi consiliez în vederea unei alimentații corecte din punct de vedere funcțional și protectiv.
Partea bună este că tot moda asa-numitului DETOX face ca pacienții să accepte mult mai ușor acest tip de tranziție! Ei preferă să bea o săptămână sucurile din acest program, decât să consume ca atare, crude, toate fructele, legumele și oleaginoasele utilizate la prepararea acestora.
După cele 6 zile pacienții mei sunt convinși că s-au detoxifiat, cu toate că doar au completat cu vîrf și îndesat niște carențe majore din organism. Până la urmă însă rezultatul contează! Mai trebuie spus și că - după 6 zile de sucuri - pacienții mei găsesc noile feluri de mâncare (convenite înpreună cu ei în planul de dietă) nu doar acceptabile, ci gustoase, încântătoare și foarte savuroase!
CONCLUZIE
Planurile speciale de detoxifiere nu vor elimina toxine din corp, dar vor îmbunătăți vizibil funcționarea organismului prin aportul masiv de micro- și fitonutrienți, esențiali în metabolismul uman. Pe termen lung însă, aceste cure sunt în cel mai bun caz inutile și în cel mai rău caz potențial dăunătoare.
Cele câteva zile de impuls benefic dat organismului trebuie ulterior cuplate cu adoptarea unui stil de viață diferit, în care o alimentație corectă să se îmbine cu un program de mișcare moderată și cu un somnul regulat.
Când rămâi fără lichid de răcire la motor, completarea cu antigel în vasul de expansiune este o idee bună, pentru că rezolvă o necesitate stringentă. Însă această măsură nu va etanșa locul pe unde se pierde apa. Pentru aceasta e nevoie de un meseriaș care să repare defecțiunea pe termen lung, în așa fel încât să uiți că ai vas de expansiune sub capotă…
În mod similar curele de sucuri, fie ele și DETOX, nu vor putea înlocui niciodată o dietă corect planificată, echilibrată, bogată în fructe și legume, semințe integrale, grăsimi sănătoase și proteine de cea mai bună calitate.
Comments