Aud atat de des cum fructele consumate ar fermenta în stomac daca sunt mancate inainte sau după felurile principale (!!!), încât am decis să includ tema în seria „În sfârșit, adevarul despre...”. Așadar, sa clarificam o dată pentru totdeauna prostiile crase, ce se debiteaza... din pacate inclusiv pe site-urile cu profil medical!
Exista doi factori ESENTIALI care declanșeaza fermentația fructelor: 1. Fructele trebuie să fie vechi, asadar cazute si adunate deja de cateva zile în butoaie, ca sa fermenteze. De regula, omul mananca însă fructe proaspete, neputrezite, deci inapte unei fermentari imediate; 2. Cu toate că in conditii ideale fructele vechi pot fermenta spontan, pentru ca acest proces sa se produca in cateva ore, este OBLIGATORIE asocierea cu enzime, drojdii şi bacterii atent selecţionate (va poate spune orice ardelean sadea care face vin sau tuica…); 3. Chiar si in condiții ideale, inclusiv cu toate drojdiile si enzimele prezente in cantitati optime, FERMENTATIA NU POATE AVEA LOC IN MEDIUL ACID SI PRACTIC ANAEROB din stomac! Microorganismele de fermentatie pur si simplu nu supravietuiesc pH-ului de digestie, care se situeaza undeva între 1.35 și 3. În concluzie, tuturor celor care sustin ca fructele pot fermenta in stomac, le transmit politicos ca acest proces ESTE ABSOLUT IMPOSIBIL din punct de vedere tehnic, chimic si microbiologic. Persoanele care suferă deseori de balonare sau flatulență (care nu au nicio legatura cu presupusa fermentatie din stomac, ci cu activitatea florei intestinale), trebuie să elimine pe rand cate un aliment, pentru a observa ce exact le determina neplacerile. Le recomand sa increapa cu leguminoasele (fasole, mazare, linte, etc). Deasemenea, recomand mestecarea mai constiincioasa si mai indelungata a tuturor alimentelor, in special a celor care contin amidon (toate legumele, dar mai ales cartofii). Daca sunt mestecate prea scurt, alimentele de acest fel nu se imbiba suficient cu AMILAZA DIN SALIVA, facand digestia ulterioara în intestine imposibila, ceea ce poate duce la balonari extrem de neplacute.
Ca nutriționist, vă recomand doar ca fructele după mesele principale să nu devină un obicei, întrucât aportul lor energetic nu este necesar după o masă îndestulătoare. În special persoanelor supraponderale sau obeze le recomand să încludă fructe doar în gustările dintre mese, și maxim 2 porții pe zi, cantitativ la o gustare maxim cât pot ține într-o mână fără efort.
Comments