top of page
Caută

Adevărul despre NUTRIȚIE

Potrivit dr. Manfred Kroger, profesor emerit în nutriție la Universitatea de Stat din Pennsylvania, "cea mai importanta chestiune de astazi legată de alimentație este lipsa de cunostinte nutritionale în rândul consumatorilor. Acest element a declanșat epidemia de obezitate în societatea noastră. Se pare că unii ar dori să învinovățească pentru propriile decizii industria alimentară, comercianții sau chiar agricultura modernă, însă cert este că evitarea consumului excesiv (de diferite alimente nocive – N.T.) este doar o chestiune de autocontrol și înțelegere a principiilor nutriționale."Lipsa cunoștințelor nutriționale este însă legată cel mai adesea și de o dezinformare deliberată în domeniul alimentar, practicată mai ales de marketing, în condițiile în care nutriția și publicitatea se bat practic cap în cap. Spoturile publicitare popularizează în principal mâncarea procesată, de la cerealele pline cu zahăr până la gustările încălzite la cuptorul cu microunde, nu însă și alimentele integrale, minim prelucrate și cât mai aproape de forma lor naturală. În schimb, e plin de reclame pentru medicamentele și suplimentele alimentare, în timp ce nimeni nu suflă o vorbă despre bogăția de vitamine și minerale existente în toate fructele și legumele!...E interesant cum publicitatea îi poate determina pe oameni să prefere un suc, pretins a fi 100% din fructe, să zicem de portocale. Pare a nu deranja pe nimeni că sucul din comerț costă 12,28 lei/2L, când oricine poate constata că este nevoie de 26-30 portocale pentru a produce 2 litri de suc din fructele stoarse acasă (adică de cca 8kg de fructe). Chiar nu se întreabă nimeni câtă portocală poate fi cu adevărat în acel suc, pe care scrie că conține 100% fruct?...În realitate însă, majoritatea consumatorilor nu vor să știe.


Poate pentru că nutriția pare un părinte dojenitor, care te cicălește și te ceartă dacă mănânci prea multe bombone sau înghețată, cu diferența că nutriția nu te lasă să mănânci bombone sau înghețată deloc! Cel puțin asta e imaginea pe care o au majoritatea oamenilor despre nutriționist, așa că îl amână mai ceva ca pe dentist (alt favorit al tuturor…!).Puțină lume știe că nutriția a evoluat extrem de mult în ultimii 20~25 de ani! În ziua de astăzi, nutriția adevărată nu mai impune restricții ci, dimpotrivă, are nenumărate soluții reale, care permit o alimentație mult mai bogată și diversificată! Nutriționistul a devenit un specialist în substituirea alimentelor nocive cu altele nedăunătoare, în așa măsură încât, pentru a fi un profesionist adevărat, prima condiție este să fie absolvent de studii superioare în acest domeniu. Adeseori aplecăm mai degrabă urechea la medic sau la instructorul de fitness, uitând că nici unul dintre aceștia nu are o pregătire academică în domeniul nutriției.


Adevărul despre nutriție este că ea nu se mai bazează de mult pe restricții și interdicții, ci pe înlocuire și diversificare.


Adevărul despre nutriție este că ea are puterea de a vindeca aproape toate bolile “civilizate” – de la diabetul de tip II și bolile cardiovasculare până la disfuncțiile digestive sau erectile, obezitate, sau cancer.


Decizia de a te informa îți aparține însă în totalitate.


Revenind la vorbele prof. Manfred Kroger, e timpul să nu mai învinovățești industria alimentară, comercianții sau agricultura, pentru deciziile tale cu privire la ceea ce mănânci.


Șansa ta este că astăzi nu trebuie să mai citești sute de articole și zeci de cărți pentru a-ți forma o opinie, ci poți apela la nutriționistul care și-a dedicat viața acestui domeniu.


La fel cum nu vei baza diagnosticul unui defect la mașina ta pe ceea ce citești pe internet, alege să te informezi corect de la un profesionist în nutriție. Acesta va discuta cu tine, te va evalua din punct de vedere nutrițional și metabolic și îți va oferi un punct de vedere științific și practic, ușor de aplicat și bine fundamentat, fiind dispus să te însoțească în deciziile tale alimentare pe întreg parcursul necesar ca ele să coincidă cu sănătatea.

53 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page