top of page
Caută

CAPCANA informațiilor DE PE ETICHETE

_______________________________

Edificare:

Gratitudine, mulțumiri și recunoștință profesoarei și colegei mele Andreea Ioana Rusu, pentru excelenta ei lucrare de licență care a inspirat această postare. Sper să văd cercetarea ei publicată cât mai curând într-o revistă, sau pe un site de specialitate.

________________________________



Goana după alimente sănătoase (sau măcar nedăunătoare) aduce milioane de oameni, zilnic, în fața etichetelor aplicate produselor alimentare de pe rafturile magazinelor. Unii caută informații punctuale – cum ar fi prezența glutenului, a lactozei sau a anumitor aditivi în produs – pe când alții le parcurg doar pentru a se convinge că respectivul produs e vegan, sau că nu are mai mult sau mai puțin din tot felul de macro sau micronutrienți.


Ce vă spune însă o etichetă în realitate?


După cum se vede în imagini, unele se limitează la enumerarea ingredientelor, cu procente care clarifică în cel mai bun caz cantitățile DIN PRODUS. Cu ce ne ajută asta? Cu nimic, întrucât prima condiție a valorificării unei informații este raportarea ei la ceva. In acest caz, ingredientele sunt raportate doar la caloriile cuprinse în produs, sau alteori la volumul acestuia, ceea ce e foarte puțin relevant.



Alte etichete merg ceva mai departe și trec și DOZA ZILNICĂ RECOMANDATĂ din anumite ingrediente. Și acolo însă există scăpări serioase, fiind de exemplu trecută cantitatea și doza zilnică recomandată de magneziu, fier, zinc sau vitamina B1 (ca în imagine), fără însă a fi trecută doza zilnică la toate celelalte.


Una peste alta însă, chiar dacă doza zilnică recomandată ar fi trecută la toate ingredientele, cine umblă cu calculatorul dupa el, cumpărând în așa fel încât – toate adunate – ce cumperi pentru o zi să nu depășească (sau în alte cazuri să satisfacă) necesarul tău zilnic?

Mai mult decât atât, odată ajuns acasă, cine ține cont de aceste doze la gătit? Și atunci…


CARE ESTE SOLUȚIA?!


Iată soluția – exact acum am să v-o împărtășesc:

MAJORITATEA (sau în mod ideal totalitatea) ALIMENTELOR trebuie să provină din produse NEETICHETATE.


Asta înseamnă alimente neambalate, neprelucrate, direct de la producător.


V-o spun cu profesionalism și cu cea mai mare responsabilitate:

Farfuriile variate, bogat colorate, cu ingrediente autentice, majoritar (sau chiar total) de origine vegetală, nerafinate, cât mai puțin prelucrate și cu un minim de uleiuri adăugate, îți vor furniza în medie toate elementele de macro, micro și fitonutrienți de care ai nevoie, neexistând pericolul de a depăși sau de a nu atinge dozele recomandate de vitamine sau minerale, proteine, grasimi, carbohidrați, de a te otrăvi cu conservanți, agenți de afânare, potențiatori de aromă, antoxidanți, edulcoranți sau câte și mai câte.


Ce am scris mai sus nu înseamnă însă liber nelimitat la avocado, de exemplu, sau la arahide (astea din urmă sunt și prelucrate, deci nu se incadrează oricum…). Rețineți atributul “variate” și “bogat colorate” – doar așa este garantată o alimentație corectă.


Nu vă fie teamă de pesticide și modificări genetice, deși evident că e de preferat să luați de la un cultivator autentic de legume și fructe.



Totuși, mortalitatea din aceste cauze este neglijabilă. Bolile secolului XXI sunt în proporție de 80% declanșate de excesul de colesterol și grasimi în alimente, de carbohidrați rafinați sau de uleiurile în exces, de aditivi alimentari sau carbohidrați ultrarafinați. Corpul nostru se descurcă fără probleme cu alimentele un pic atinse de chimicale, mai ales daca sunt bine spălate înainte de a fi consumate, însă sunt complet neajutorate în fața alimentelor în care aproape totul e chimie în loc de aliment.


Un nutriționist autentic vă va arăta cum tranziția se face ușor și firesc, spre alimentele pentru care în fond am fost concepuți (sau poate au fost conceute pentru noi…).

93 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page