Dacă doriți să faceți ceva cu adevărat important pentru sănătatea și longevitatea voastră, trecerea la o dietă vegană poate fi cea mai importantă decizie. Alimentația bazată exclusiv pe produse de origine vegetală, cât mai puțin prelucrate și cu un minim de uleiuri adăugate, poate deveni rapid și ușor un stil de viață. Pentru a face acest lucru însă profesionist, vă recomand consilierea nutrițională profesionistă (de preferat cu un specialist în domeniu care să fie el însuși vegan).
Indiferent dacă alegeți să urmați o dietă vegană din compasiune față de animale, din grijă pentru mediul înconjurător sau pentru sănătatea voastră (de fapt, de ce nu din toate motivele deodată?), ca nutriționist vă asigur că faceți cea mai mare favoare posibilă corpului vostru. Cercetările arată că dietele bazate pe plante sunt în mod natural bogate în fibre, cu conținut scăzut de grăsimi saturate și bogate în fitonutrienți, care ajută la prevenirea majorității bolilor lumii “civilizate”. De fapt, rezultatele nenumăratelor studii și metaanalize arată că veganii sunt cu 40% mai puțin predispuși la cancer decât consumatorii de proteine de origine animală. Alimentația bazată exclusiv pe plante reduce deasemenea și riscul de boli de inimă, a hipertensiunii arteriale, a osteoporozei și are potențialul uluitor de a preveni și inversa diabetul de tip 2.
Există însă un mit cu largă răspândire, confor căruia eliminarea completă a produselor de origine animală din dietă v-ar putea văduvi de anumiți nutrienți. Mulți oameni presupun că o astfel de dietă nu conține suficiente proteine, ceea ce este însă complet eronat. Doar ca exemplu, în timp ce leguminoasele au cca 25% proteine (fasole, mazăre, linte, năut etc), carnea de vită de cea mai bună calitate abia o ajunge din urmă, celelate (de porc, pasăre etc) netrecând niciodată de 22%. În plus, proteina animală e atât de lungă, încât desfacerea ei în componentele de care are nevoie corpul nostru (aminoacizii) consumă mai multă energie (în calorii) decât ne oferă. Nu e cazul la proteinele vegetale, care sunt cu lanț de aminoacizi mult mai scurt, în consecință mult mai ușor de digerat.
Cel târziu la acest stadiu veți auzi însă argumentele supreme:
B12, D și omega 3!
Hai să le luăm pe rând:
VITAMINA B12
B12 nu este creat de animale.
Această vitamină este creată de o bacterie de la nivelul solului și se găsește în produsele de origine animală doar dacă animalele au fost ținute în aer liber, sau dacă furajele au fost suplimentate cu B12. Cum 99% din produsele consumate pe piață nu provin de la animale crescute în aer liber, nu are nicio logică să consumați carne, ouă sau lapte doar pentru B12, de vreme ce și la bietele animale a ajuns tot din suplimente.
O idee mai bună ar fi să luați voi înșivă suplimente de B12. Se poate face tratamentul o dată pe an (B12 se acumulează, deci se poate face acum și el se va elibera în timp, pe măsura necesităților), sau puteți opta pentru sucuri sau alimente care au B12 adăugat, cu condiția ca și acestea să fie naturale și nu de sinteză.
VITAMINA D
Vitamina D este vitamina soarelui!
Împreună cu calciu, ea joacă un rol esențial în menținerea sănătății oaselor, ultimele cercetări relevând din ce în ce mai mult rolul complex al acestei vitamine în diferite afecțiuni, înclisiv în prevenția cancerului. Trebuie însă să știți că deficiența de vitamina D nu este o caracteristică a veganilor, ci apare în toată populația Europei, în special datorită subexpunerii la razele sdoarelui.
Vitamina D este produsă de fiecare dintre noi dacă stăm la soare, sub acțiunea razelor ultaviolete. Dacă însă locuiți în zone de pe glob mai zgârcite cu lumina astrului de zi, sau nu aveți timp de ieșit, sau e iarnă – oricare ar fi motivul, cel mai ușor este suplimentarea cu vitamina D obșinută din drojdii de înaltă calitate, mult mai eficientă și neînsoțită de riscurile de sănătate aduse de ouă sau lapte.
Mai mult, deoarece vitele sau găinile nu mai consumă hrana care le permite producerea vitaminei D, aceasta la rândul ei este suplimentată în toate marile ferme din lume.
Întotdeauna e o idee bună să eliminați intermediarul...
ACIZI GRASI OMEGA-3
Acest acid gras esențial este foarte important pentru menținerea sănătății inimii. (Dacă vreți mai multe detalii, există în acest sens un articol separat aici: https://iuliuciupevaida7.wixsite.com/nouaparadigma/blog/adev%C4%83rul-despre-omega-3)
Ce este însă neglijat de majoritatea medicilor este că problema nu e cantitatea de omega 3, ci de raportul cu omega 6. În timp ar trebui să fie de la 1:1 la maxim 1:5, valorile medii în România sunt de 1:16! Așadar, problema nu este prea puțin omega 3, ci mult prea mult omega 6, provenit preponderent din excesul de alimente de origine animală. Totuși, chiar și așa, omega-3 se află din belșug în semințe de chia, semințe de in, nuci și semințe de cânepă, în avocado și nucă și în soia.
ZINC
Zincul se găsește în principal în fasole, alte leguminoase și cereale integrale. Pentru că acidul fitic găsit în aceste plante poate împiedica însă absorbția zincului, e recomandat ca acestea să fie înmuiate înainte de gătire (24 ore, schimbând din când în când apa de pe ele). Prin “trezirea la viață” a boabelor, acidul fitic se reduce substanțial.
ÎN CONCLUZIE:
Singura deficiență reală ce poate apărea în alimentația vegană este cea de B12.
Și aceasta e atât de ușor de compensat, încât pentru un singur reper nu merită îmbolnăvirea arterelor, a celulelor, a creierului, a întregului nostru corp.
Luați orice om trecut de 40 sau 50 de ani, nevegan, și treceți-l printr-un set de analize. Veți constata că are deficiențe majore de tot felul, de la calciu și vitamina D la magneziu sau zinc. Ce e însă mai grav este că va avea în exces colesterol, trigliceride, zahăr în sânge, sau va suferi deja de afecțiuni cardiace, diabet de tip II sau cancer.
Nu veți găsi în schimb niciun vegan în spitalele de boli cardio-vasculare, diabet sau oncologie. Verificați și voi.
Comentários