De la începutul secolului trecut, când metodele de determinare moderne încă nu existau, s-a răspândit mitul că proteinele din plante ar fi de calitate inferioară pentru că nu ar conține toți aminoacizii esențiali de care organismul nostru are nevoie. Ideea a preocupat multe persoane, inclusiv pe cercetătoarea Frances Moore Lappé, o adeptă a veganismului care a popularizat ideea „completării proteinelor” în cartea ei “Diet for a Small Planet”, apărută în 1971. Ea a concluzionat că veganii pot fi sănătoși numai dacă mănâncă anumite combinații de vegetale, pentru a asigura toți aminoacizii esențiali. Ideea s-a înrădăcinat, însă vom vedea imediat că este la fel de valabilă ca și teoria Pământului plat...
Acest neadevăr evident continuă să fie însă utilizat și astăzi ca argument principal împotriva unei diete bazată exclusiv pe ingrediente de origine vegetală. Conform acestei false teorii, în absența cărnii ar trebui să combinăm diverse plante pentru a ne satisface nevoile de aminoacizi esențiali, ceea ce ar fi complicat, descurajant și nepractic. Să vedem însă – în mod SIMPLU și INCONTESTABIL – daca acest mit se verifică sau nu în realitate.
Pentru aceasta e bine să știți că în alimente există doar 9 aminoacizi ESENȚIALI, numiți astfel pentru că nu sunt produși de corpul nostru, prin urmare obligatoriu trebuie să îi procurăm din hrană. Aceștia sunt metionină, valină, triptofan, izoleucină, leucină, lizină, treonină, fenilalanină și histidina. Am lăsat intenționat la urmă histidina, acest amnoacid fiind esențial doar în cazul copiilor (constituind un factor de creștere pe care nu îl mai dorim deloc la maturitate, în viața adultă el promovând creșterea altor țesuturi decât cele normale din organism..!), deci astăzi nu vom vorbi despre histidină (cu toate că și acest aminoacid se găsește în plante).
Așadar, pentru a afla cât din aminoacizii esențiali se găsesc în plante, haideți să aruncăm împreună o privire pe tabelul din imagine. Acesta conține recomandările Organizației Mondial a Sănătății referitoare la cantitatea zilnică de aminoacizi esențiali necesari omului matur și cantitățile din câteva ingrediente de origine vegetală (în acest caz din cereale, orez brun, cartof, broccoli și roșii).
După cum reiese limpede din tabel, TOATE aceste plante conțin TOȚI AMINOACIZII ESENȚIALI, per total oferind fără excepție mai multe proteine totale decât cantitatea zilnică recomandată! Sper că asta pune capăt, odată pentru totdeauna, dezbaterilor sterile despre calitatea “inferioară” a proteinelor din plante, permițându-ne tuturor să ne concentrăm asupra problemelor reale de dietă și sănătate.
_____________________________________
Surse:
- Craig WJ, Mangels AR, American Dietetic Association. Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc 2009 Jul; 109(7): 1266-82.
- Food & Agriculture Organization. (2001). Human Energy Requirements Report of a Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation. Extras din http://www.fao.org/docrep/007/y5686e/y5686e08.htm#bm08.
- Lappe FM. Diet for a Small Planet. New York, NY, Ballantine Books. 1985.
- McDougall J. The McDougall Plan. LaVerne TN, Ingram Book Company. 1983.
- Osborn TB, Mendel LB. Amino Acids in Nutrition and Growth. J Biol Chem 1914; 17: 325.
- World Health Organization. (2007). Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition: Report of a Joint WHO/FAO/UNU Expert Consultation. Retrieved from: http://whqlibdoc.who.int/trs/WHO_TRS_935_eng.pdf