top of page
Caută

Avertisment despre CIANURA din SARE


Știați că sarea de bucătărie are ca ingredient un antiaglomerant, fără de care ea s-ar recombina în bulgări inutilizabili la gătit? Ei bine, credeți sau nu, acest aditiv este o cianură!

Mai precis, este vorba de FEROCIANURA DE POTASIU (sau E536). Evident că substanța e declarată inofensivă de către industria alimentară... dar haideți să ne convingem împreună dacă este sau nu așa. 1. Căutând în manualele de chimie și în tratatele de biotehnologie și bioinginerie, aflăm că ferocianura de potasiu este un cristal monoclinic galben pal, fără o aromă caracteristică. Până aici toate bune. La capitolul de reactivitate și pericole însă, suntem informați că substanța este toxică pentru plămâni și mucoase(!). Compusul poate provoca iritarea în cazul contactului cu pielea și cu ochii, iar inhalarea acestuia provoacă iritația nazală și a sistemul respirator. Contactul cu ochii poate duce chiar și la deteriorarea corneei sau la orbire, iar contactul cu pielea poate provoca inflamații și blistere. Și de parcă asta n-ar fi îndeajuns, atunci când este ingerată (pe bune?!), ferocianura de potasiu poate provoca iritații gastrointestinale. O supraexpunere severă poate provoca afecțiuni pulmonare, asfixie, inconștiență sau deces. sursa: https://ro.thpanorama.com/…/ferrocianuro-de-potasio-frmula-… Desigur, procentul de ferocianura de potasiu în sare este extrem de scăzut (maxim 10 mg/ kg), nu se pune problema de supraexpunere, dar… doar întreb: De ce am pune așa ceva vreodată în mâncare?!? 2. APC România (o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi nonprofit, care are ca principal obiectiv apărarea, promovarea şi reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor şi intereselor consumatorilor) identifică după cum urmează riscurile pe care le implică utilizarea acestei substanțe - citez: “Ferocianura de potasiu - E536 – este un agent antiaglomerant, utilizat în sarea de bucătărie. La peste 100 grade Celsius ferocianura de potasiu se descompune în cianură de potasiu și clorură de fier (!), fapt ce provoacă reducerea transportului de oxigen către sânge, dificultăți în respirație, dureri de cap și amețeli. (!!!)” sursa: http://www.apc-romania.ro/…/i-sarea-iodata--c…/MzI0LTIy.html Stiați că apa fierbe la 100 grade Celsius, dar că aburii de apă degajați de pe fundul oalei au temperatură mai mare? În acest context, ați fost vreodată informați SĂ NU GĂTIȚI CU SARE FINĂ?...

ÎN CONCLUZIE

Utilizați la gătit sarea gemă simplă, celelalte tipuri doar daca nu preparați mâncarea termic (deși personal aș evita să pun ferocianura de potasiu chiar și pe o roșie!...). Ca să fiți siguri, urmăriți pe ambalaj dacă produsul conține sau nu antiaglomerantul E536 și dacă îl găsiți, nu îl puneți în coș, cu atât mai puțin în corpul vostru. Există suficiente variante fara acest adititv! Magazinele bio au prin definiție doar produse fara aditivi, deci acolo e primul loc în care puteți căuta. Cu titlu de exemplu, în magazinul MyBio din Arad am găsit sare de Atlantic, sare de Himalaya, sare de la Marea Moarta, dar și sarea Baciului, care este o sare de mina din România, toate fara adaos de iod sau antiagmeranti. Deci se poate!

11.182 afișări8 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page