Cabinet de Nutriție Boli Cronice
IULIU CIUPE-VAIDA
Cod parafa 140111 - aut.2/01.01.2024
REȚETE FITOTERAPEUTICE
PORRIDGE
O mâncare scoțiană, pentru digestia românească! 😊
Constipația sau un scaun neregulat sunt de cele mai multe ori efectul unei diete cu prea puține fibre vegetale, din păcate dieta tipică românească având un conținut de doar... cca… 12-16 grame/zi. (!!!)
În paralel cu măsuri care ar trebui luate pentru a ridica aportul de fibre vegetale la minim 40-45 grame/zi (ideal ar fi peste 50-55 grame/zi, mai ales că o microbiotă hrănită corespunzător cu fibre este premisa unui sistem imunitar autentic funcțional), stimularea peristaltismului intestinal (mișcarea mațelor) se poate face ușor și plăcut prin intermediul micului dejun cu porridge – terci din fulgi de ovăz integral, mâncare tradițională din Scoția
Porridge se prepară astfel:
La 1 parte de fulgi din ovăz integral (de ex. 100 g), se pun 2 părți de apă (200 g sau 200 ml) și o priză de sare.
În varianta modernă, în loc de apă se poate pune lapte vegetal (de migdale, de soia șamd).
Se fierbe întâi apa (sau laptele vegetal), după care se adaugă fulgii din ovăz integral cu vasul luat de pe foc amestecând continuu cu un tel. Apoi se pune din nou vasul pe foc și se lasă la flacără mică (sau la gradație mică la plite electrice), amestecând des. Timp de fierbere: 10-12 minute.
Se poate consuma ca atare sau cu fructe de pădure, eventual îndulcit cu zahăr din ștevia (nu utilizați zahăr, miere sau alți îndulcitori) și scorțișoară, după gust.
Pentru cazuri de constipație mai acute, se poate mânca încă o porție seara.
Dacă fulgii de ovăz sunt fierți (în loc de apă sau lapte vegetal) în stoc* de legume, porridge va avea gust excelent de supă (varianta nedulce)
___________________________________________________
* stoc (sau stock) - apa de pe legume fierte – adică o supa concentrata de legume, strecurata, care se folosește la realizarea altor mâncăruri, fie pentru a le face mai gustoase, fie pentru a le realiza mai repede.
SUPA-CREMĂ DE TRATARE ADJUVANTĂ
A ULCERULUI/ GASTRITEI/ REFLUX ESOFAGIAN
Mod de preparare
(pentru 900 ml de supa – 3 portii)
Se aduc la fierbere 900 ml apa, se ia vasul de pe foc si se adauga 6 (șase) linguri cu vârf de fulgi de ovaz integral.
Fulgii de ovăz integral trebuie de calitate, simpli, fara fructe deshidratate sau alte arome/zaharuri adăugate. Am găsit ceva nemțesc în supermarket-uri (Fortin Vollkorn Haferflocken) dar personal recomand varianta certificată bio, respectiv Fulgi de ovăz fini Eco de la Everbio (https://www.everbio.ro/p/everbio-fulgi-de-ovaz-fini-bio-500g/14600). Comanda se poate face on-line sau, pentru cei din Arad, magazinul este pe B-dul Revoluției nr.42, tel. 0257218404.
Adaugati cu grija fulgii in apa fierbinte, cu vasul luat de pe plită pentru ca amestecul are tendinta sa dea in foc, ca si laptele!
Se repune apoi vasul pe foc si se invarte cu grija pana fierbe din nou, dupa care se dă focul/plita la minim si se lasa sa fiarba incet, invartind la fiecare 2~3 minute. Fierberea se continua cca 20 de minute (decoct) cu capacul pus.
Pentru cei cărora nu le plac cojile de cereale în supa sau au ulcer activ (deschis): Se strecoara supa prin sita deasă (de plastic sau metal), apoi ce ramane in sita se pasireaza cu un polonic sau o lingura (adica se apasa, efectuand miscari de rotatie, pentru a se trece fortat prin sita). La final se razuieste de pe exteriorul sitei ce a trecut prin ea si se amesteca cu restul supei, până la omogenizare.
Mod de administrare
Supa-crema rezultata se potriveste de sare si se mananca (sau se bea, din orice recipient) in portii de cate 300 ml (o cană – cca 60 cal), de trei ori pe zi, cu 15 min. inainte de mesele principale (asadar dimineata, la amiaza si seara), fara paine. Tratamentul dureaza zece zile. În timpul tratamentului daca mai persistă în primele zile refluxul gastroesofagian, acesta se tratează cu bicarbonat de sodiu (o linguriță la nevoie, sau preventiv seara cu 20 min înainte de culcare – se pune în gură și apoi înghite cu apă multă).
Dieta în timpul tratamentului
In cursul tratamentului este recomandat sa se evite pe cât posibil alimente de origine animala.
Excluse in mod absolut în timpul curei sunt laptele si lactatele de orice fel (lapte, smantana, branza, cascaval, frisca din lapte, unt, produse de patiserie si cofetarie in compozitia carora intra lapte, laptele de cafea etc).
Se recomanda eliminarea în cele 10 zile a carnii de porc sau vita si a prajelilor (in categoria prajeli intra si legumele prajite, inclusiv mancaruri care le au in compozitie, cum ar fi zacusca, tocanita samd), cât și a condimentelor puternice.
CEAI (DECOCT) ADJUVANT DIZOLVĂRII
LITIAZELOR RENALE (PIETRE LA RINICHI)
1. PREAMBUL
Porumbele/Porumbar (cu fructe de padure violet, sferice, mici, foarte astringente - Primus spinosa) este un arbust spinos, asemanator macesului, foarte raspandit la noi in flora spontana din zonele de campie si coline.
Decoctul de coaja de porumbele are un efect rapid si fara manifestari secundare neplacute, constand in dizolvarea pietrelor si/sau a nisipului acumulat la rinichi (tratamentul nu misca piatra sau nisipul)
Tratamentul consta in consumul zilnic a minim 3L decoct preparat din coaja de tufa de porumbele, timp de 3 zile.
2. MOD DE PREPARARE
Pentru 250ml de ceai se recolteaza coaja de pe 20 cm de creanga, alegandu-se in acest sens crengi de grosimea degetului aratator, care inainte de decojire se spală de praf sau alte impurități. (ÎN POZA DE JOS PUTEȚI VEDEA CUM LE TRIMIT EU LA PACIENȚII CARE NU AU ASEMENEA TUFE IN ZONA LOR)
Un calcul simplu ne arată că pentru a prepara cei 3L necesari unei zile de tratament este nevoie de coaja de pe cca 2,5m de crengi, iar în total (pentru cele 3 zile) e nevoie de cca 7,5m.
Coaja data jos de pe crengi (decojită) se marunteste un pic (pentru a incapea ulterior in vasul de fierbere), se usca trei-patru zile pe hârtie in conditii ferite de lumina sau surse intense de caldura (asadar nu pe calorifer/soba sau in soare, ci eventual pe un dulap sau raft mai înalt din casă), dupa care se prepara decoctul propriuzis astfel:
Se pune coaja de pe cei 2,5m de crengi (aferent unei porții zilnice) intr-un vas si se adauga 3,1L apa (100ml sunt rezerva de evaporare in timpul fierberii). Se aduce apa la fierbere, dupa care se continua fierberea la foc foarte mic, cu capacul pus, timp de 30-40 min. Apoi ceaiul se lasa la racit (de preferinta peste noapte, cu coaja în el), urmand sa se strecoare si sa se puna dimineața intr-un vas curat, pregatit pentru inceperea tratamentului.
Sugestie: Preparați seara portia pt a doua zi! Se poate bea si mai mult ceai, 3L e cant. minimă zilnică
3. MOD DE ADMINISTRARE
Se bea cantitate preparata (3L) ca atare, in portii de 200~300ml (o cana), de-a lungul intregii zile (de dimineata pana seara, ultima portie inainte de culcare, de regulă cam o cana pe ora) fara zahar, miere sau orice alt adaos. Există o singură excepție: se poate adauga un pic de lamaie în cazul în care nu vă place gustul.
Seara se prepara din nou decoctul pentru a doua zi, etc.
Tratamentul dureaza 3 zile.
4. OBSERVAȚII:
Este posibil ca deja din prima zi urina șă se tulbure usor, de regulă in culoarea calculului renal dizolvat - nisip sau a piatra.
Dupa terminarea tratamentului se asteapta patru zile pana la efectuarea unui nou control ecografic. In majoritatea cazurilor piatra/nisipul nu mai sunt detectabile, fiind complet dizolvate.
In cazul unor remanente (de ex in cazul pietrelor la rinichi de dimensiuni foarte mari), tratamentul se poate repeta la interval de 10 zile de oricâte ori e nevoie pentru ca litiazele să se dizolve complet.
6. TRATAMENT DE INTREȚINERE
Dupa tratamentul cu decoct de coajă de porumbele, pentru prevenirea aparitiei a noi litiaze (de regula din cauza consumului de apă cu prea multe minerale anorganice, a unei alimentatii necorespunzatoare, a excesului de medicamente ș.a.) se recomanda inlocuirea apei minerale (indiferent ca e plata sau carbogazoasă!) sau a oricaror alte racoritoare (sucuri, băuturi energizante etc) cu ceai de cozi de cirese PREPARAT CU APĂ POTABILĂ.
Acesta are un dovedit efect de prevenire a aparitiei litiazelor.
Ceaiul de cozi de cirese se prepara tot prin metoda decoctului descrisa anterior.
Sucul Breuss - antioxidant și antitumoral
Tratamentul cancerului prin cura cu sucul Breuss timp de 42 de zile este recomandat să se înceapă doar după evaluarea pacientului la Cabinetul de Nutriție!
Cu un pic de efort sucul poate fi preparat acasă, sau el poate fi achiziționat de la diversi producători români.
Pentru mai multe detalii descărcați cartea de la link-ul de mai jos (click pe dreptunghiul verde), după care luați legătura cu Cabinetul de Nutriție pentru personalizarea curei.
Naturopatul austriac Rudolf Breuss, susținător fervent al tratamentrlor alternative pentru cancer, a inventat în urmă cu peste o jumătate de secol o cură cu sucuri de legume antitumorală pe care au ţinut-o zeci de mii de persoane diagnosticate cu cancer. Conform declarațiilor celebrului nutritionist austriac, el a tratat peste 45.000 de pacienți cu cancer prin această metodă. Pacienții acestuia au declarat că în majoritatea cazurilor tumorile au intrat în remisie după doar 42 de zile de regim Breuss.
Sucul său de legume combinat cu ceaiuri specifice, în funcție de tipul de cancer, se adresează tumorilor maligne diverse, inclusiv leucemia. Timp de aproximativ şase săptămâni se recomadă consumul exclusiv de suc Breuss plus niste ceaiuri specifice, în funcție de tipul de cancer.
Se beau nu mai mult de 500 de ml suc Breuss pe zi (300 ml pentru persoane slabe, 350-400 ml pentru cele de greutate medie și maxim 500 ml la persoanele supraponderale sau obeze). Sucul se consumă cu ajutorul lingurii (ca și o supă), cu înghițituri mici și cu pauză de câteva secunde între ele, pentru că doar aşa se poate obține efectul scontat de hrănire a corpului, dar fără a crește glicemia în sânge (creștere care aduce la consum rapid ar duce la o abundență de hrană pe moment în sânge, care nu folosește efectiv decât celulelor maligne).
Principiul curei anti-cancer a lui Rudolf Breuss
Austriacul Rudolf Breuss a lansat ideea că celulele canceroase se distrug singure în timpul curei. Acest lucru se datorează faptului, dovedit științific, că celulele canceroase au nevoie pentru a supraviețui de 15-16 ori mai multă hrană decât celulele sănătoase. Rețeta sucului este astfel concepută, încât la cantitatea de max. 300-500ml/zi asigură necesarul minim de supraviețuire pentru toate celulele sănătoase din corp, cele maligne fiind însă în timpul curei (de 42 de zile consecutive) puse într-un mediu în care pur și simplu nu există în corp suficient “carburant” pentru supraviețuirea acestora.
FOARTE IMPORTANT!
Această pagină WEB nu ține loc de consult medical și nici de consiliere nutrițională și dietetică de specialitate. Pentru probleme de sănătate și nutriție vă rugăm să vă adresați medicului sau nutriționistului.
Pentru a afla ce fel de ceaiuri specifice trebuie să însoțească sucul Breuss în cele 42 de zile de cură antitumorală, descărcați și citiți cartea “Tratamentul Total al Cancerului” de Rudolf Breuss urmând acest link: DESCARCĂ CARTEA
Pentru tratamentul propriuzis, odată cu comanda pentru suc vă angajați pe propria responsabilitate să parcurgeți cu atenție modul de administrare descris si ceaiurile care însoțesc cura din cartea “Tratamentul Total al Cancerului” de Rudolf Breuss, în funcție de tipul de afecțiune, și doar pe urmă să parcurgeți procedura.
Pentru o informare si personalizare completă și pentru a putea urma acest tratament cu supervizarea nutrițională necesară sau chiar obligatorie pentru anumite stadii ale afecțiunii, apelați neapărat la un nutritionist specializat în boli cronice, de preferință unul cu experiență în privința pacienților cu afecțiuni oncologice.
REȚETE CULINARE
Tocăniță de fasole verde vegană
Ciorba de Linte pentru REVELION
Paste Bologneze de post - 100% plant-based
Drob VEGAN - 100% plant-based
Ingrediente:
- 1 morcov de lungimea drobului (opțional)
- 4 căni de linte fiartă
- 3 cepe potrivite
- 6 căței de usturoi presat
- 1 cană nuca măcinată
- 1,5 căni pesmet
- 1 lingură fulgi de drojdie
- 1/4 cană ulei
- 1 cana lapte de soia
- 1 linguriță busuioc
- 1 linguriță maghiran
- sare și piper după gust
- 1 leg mărar, 1 leg leuștean, 5 fire de ceapă verde - toate tocate mărunt
- 1 linguriță rasă de boia afumată
- 1 linguriță turmeric
Modus operandi
Daca doriți în mijlocul drobului un cerc rotund de alta culoare (opțional, e doar cu rol estetic), se pune morcovul la fiert, insa doar 10 minute., după care se plasează la mijlocul drobului (el se va mai fierbe la coacerea în cuptor.)
Se călește ceapa măruntita (nu cea verde!) intr-un pic de apă cu o lingura de ulei de floarea soarelui (un minut). Când e călită se ia de pe foc și se presară boiaua afumata deasupra.
.
Într-un vas se pun toate celelalte ingrediente, la sfârșit adăugându-se ceapa călita. Apoi se amesteca totul foarte conștiincios (cel mai bine frământat cu mana!).
Conținutul se mută într-o tavă de chec unsa cu ulei, umplandu-se până la jumătatea înălțimii acesteia presând aluatul bine de fundul formei cu o lingură sau spatulă de silicon.
Opțional, morcovul prefiert se pune pe lungime, in centru (unde tradițional se puneau ouăle) și se apasă un pic in "aluat". Apoi se pune și restul compoziției, până sus.
Se poate orna cu măsline verzi și cu rondele sau fâșii de morcov, după fantezia fiecăruia.
Se pune la cuptorul cu ventilatie 180 grade, timp de 70 minute - nu știu dacă la cuptor obișnuit timpul e similar, deci scrieți in comentarii cum va iese și daca la alt cuptor trebuie alt timp. Apoi se scoate din cuptor și se lasă la răcit pe masă o oră, după care se pune până a doua zi în frigider. Daca se trece un cuțit între drob și marginea formei (pentru a vă asigura că e desprins de pe laturi), drobul iese ușor din formă forma.
Se servește în felii de grosimea unui deget și cu gândul la cât de frumos zburdă mielul pe care NU l-ai pus în mâncare!
Paste fericit și binecuvântat cu iubire, fericire și sănătate deplină!
Pâine neagră (integrală)
PĂINE NEAGRĂ DE CASĂ 1,5kg
(cu mașina de făcut pâine)
NOTĂ: Pentru pâini mai mici evident că se reduc proporțional ingredientele de mai jos.
_____________________________
I. PENTRU PORNIREA DROJDIEI:
-
10g drojdie proaspătă
-
2 lingurițe rase zahăr
-
2 linguri de făină
-
2 linguri de apă la 30 grade (apă călduță)
.
Preparare drojdie (vezi imagini):
Se amestecă zahărul cu drojdia, se lasă 30 s până se lichefiaza, se adaugă 2 linguri faina + 2~3 linguri de apă călduță (35-36 grade Celsius), amestecându-se continuu, până ce amestecul capătă consistența smântânii. Apoi se acoperă și se lasă să stea 15 min la temperatura camerei. De regulă în acest răstimp compoziția își dublează volumul, deci atenție, să fie loc de crescut în bol.
II. PENTRU ALUAT:
Se cantăresc 1000g de făină neagră. În opinia mea cea mai bună făină din zona Arad este cea de la RDF Șofronea - făina neagră fără amelioratori, absolut perfectă pentru o astfel de pâine!
Se cerne toată făina minim o dată, pentru aerare. Cojile din făina integrală ce rămân în sita se pun de fiecare dată înapoi în făină.
III. ÎN MASINA DE PÂINE se pun, pe rând:
-
640 g (sau ml) de apă la temperatura corpului (35-37 grade max)
-
1-2 lingurițe de sare (15g)
-
(opțional) 3-4 linguri (60g) mix de semințe (de floarea-soarelui, in, cânepă, susan, bostan etc)
Se rotește cuva într-o directie si alta, ținând de mâner, pentru ca sarea sa fie complet dizolvată în apă înainte de a se pune făina și drojdia iar apoi:
-
se toarnă cam 3/4 din făină în apă
-
se adaugă drojdia crescută, repartizându-se pe tot aluatul care deja se frământă
-
se toarnă ce a mai rămas din făină
-
se dă drumul la programul de 3 ore și 10-15 min (pâine de casa)
Până se omogenizează ingredientele e bine să mai ajutați să dați josa de pe marginea cuvei făina cu o spatulă din când în când, daca e cazul - depinde de tipul masinii de copt, la unele nu trebuie intervenit deloc. Se pune capacul și se așteaptă până la finalizarea programului de frământat, crescut și copt. În mod normal aluatul trebuie sa fie în timpul frământării nelipicios, dar suficient de maleabil ca să ia în cuva cu 2 palete, forma specifica de "rinichi".
________________
Sugestie practică:
Când e gata pâinea, se lasă cca 20-30 min în cuvă și doar pe urmă scoate! Va ieși mult mai ușor decât imediat după terminarea programului.
Omleta vegană cu tofu
Hummus clasic
Pentru o porție mai mare (că la noi hummus trece mai ceva ca pîinea caldă!) fac direct în robotul de bucătărie. Pentru porții mai mici presupun că poate fi făcut în chopper.
Ingrediente:
- 2 conserve de năut fiert
- 3 linguri generoase de tahini (pastă de susan)
- 3 linguri de muștar
- 5 căței de usturoi medii
- sare după gust
- ulei de măsline extravirgin (cca 4-5 linguri)
- turmeric, piper, boia afumată, pastă de ardei, cimbru, uneori câteva măsline verzi sau o lingură de pesto - depinde de ce gust vreau să dau hummus-ului)
Se scurge apa de pe năutul din conserve (dar nu se aruncă, pentru că vom avea nevoie de ea pentru reglarea densității pastei!).
Se pun toate ingredientele în robot (mai puțin apa de pe năut, vezi imagine) și - atenție! - ...
ACUM VINE PARTEA DIFICILĂ:
Se pornește robotul și se lasă pe turație maximă, pînă se obține un amestec omogen.
Durează vreo 4-5 minute, timp în care - pentru a regla densitatea - se adaugă câte puțin din apa de pe năut până se obține o pastă pufoasă, dar stabilă. (eu am mai pus sare și ulei în video pt că... uitasem de ele initial!).
VIDEO
Ciorba de cartofi cu tarhon, ca la bunica
INGREDIENTE
3 cepe
2 morcovi
1 telina medie
1 ardei gras rosu sau capia
1 ardei gras galben
1 rosie mare – dar adevarata, aurora gen, altfel se poate si fara ea
1 kg de cartofi rosii ( preferatii mei )
200 ml de suc de rosii sau 3 linguri de bulion
1/2 l de bors sau zeama de la 1 lamaie
tarhon cat sa prinzi intre 2 degete ( luat de la piata, in borcan )
ulei de masline sau de floarea soarelui, preferabil presat la rece
sare dupa gust
MOD DE PREPARARE
Se curata legumele, se spala conștiincios si se inlatura case, coji sau alte elemente nedorite. In timp ce se efectueaza aceasta operatie estetica, se pune apa la fiert intr-o oala maricica (gen 6L). Atentie, daca folositi bors, e recomandat sa lasati loc pentru el pentru ca, nu-i asa, e extrem de dificil sa inghesui lichide intr-un vas deja plin!...
Se toaca cepele marunt, de sa te-apuce plansul, apoi se pun in apa, care deja clocoteste. Se adauga morcovul taiat rondele, telina, impreuna cu ardeiul taiat si el, cubulete (sau facut praf in cazul meu… am pus ardeii in blender mic, gen nutribullet sau delimano chopper (fiu-meu cică nu suporta textura ardeiului fiert… așadar - copilul nostru, stapanul nostru!)
Se lasa la fiert cateva minute (12 - cate-un minut de fiecare apostol, ii puteti si pomeni ca sa va iasa ciorba buna), dupa care se adauga cartofii taiati cuburi si rosia, decojita si maruntita. In stadiul asta se pune deja prima tura de sare, reglajul fin se face pe urma.
Se mai lasa 12~15 minute la fiert potolit (zen, nestresat). Daca ceapa este fiarta, mai mult ca sigur au fiert si restul legumelor. Cartoful se fierbe cel mai repede (e mai slab de inger…).
Se adauga zeama de lamaie si se mai da inca o data in fiert.
Se adauga sucul de rosii care intre timp s-a plictisit asteptand pe pult si se mai da inca intr-un clocot. Se drege ciorba cu sare si se adauga tarhonul taiat marunt.
Daca ciorba nu e destul de acra, se mai pune olecuta de otet (din zeama de pe tarhon sau balsamic). La urma se pune ulei cu zgarcenie (vreo 3~6 linguri, mai degraba 3 decat 6) si se mai fierbe 1 minut-doua, cat sa stie ca tu esti seful!
Si iata ca ciorba bunicii este acum pe masa ta! Sanatate bunicii, cine o mai are, si pofta buna voua tuturor!
Evident, se serveste cu dragoste si ardei iute.
Ciorba de fasole galbenă
INGREDIENTE
1500g fasole verde (dupa curatare va fi oleaca mai putin)
2 morcovi
1 radacina patrunjel
1 pastarnac
1 telina
1 ceapa
2 ardei grasi albi si 2 ardei rosii (daca sunt f mari, doar 1 buc din fiecare)
1/2 L bulion (sau cateva rosii, decojite si tocate marunt-marunt-marunt, sa fie aprox 500g)
1 catel de usturoi (nu a stat la poza, e rusinos...)
1 legatura de leustean + una de patrunjel verde
sare (dupa gust)
ulei de masline (optional - se pun cam 2 linguri la ultimul clocot, dupa ce s-au pus frunzele verzi taiate marunt)
MOD DE PREPARARE
Lamaia se pune deoparte, ea se foloseste la urma pentru acrit supa (se poate si cu otet sau bors, dar lamaia da o tenta mai fresh)
Fasolea se pune la fiert, impreuna cu morcovii taiati rondele (in apa cat sa acopere si niste sare adaugata), cam 20 minute.
Intre timp nu intri pe facebook!!!! 🧐🧐🧐
Te misti natural si cureti restul legumelor si, in afara de cartofi, celelalte le maruntesti cu un chopper sau le dai pe razatoare, clar?!
Cartofii se taie cubulete si se lasa in apa... Ei se pun mai tarziu si nu trebuie caliti.
(Usturoiul nu se pune nici el acum, ci se adauga, sfaramat si maruntit, la ultimul clocot, odata cu uleiul de masline optional).
Calesti legumele intr-un spray de ulei, dupa care le poti da un pic de apa, sa mai bolboroseasca in suc propriu pana fierbe fasolea.
Trec si cele cele 20 min, asadar iei tigaia si torni legumele calite in oala cu fasole.
Acuma e momentul sa pui in oala si cartofii taiati cubulete! Daca e cazul, mai adaugi un pic de apa - dar numai cat sa acopere! Trebuie lasat loc pentru bulion (sau rosii tocate), care se pun la urma!
Lasi sa mai fiarba totul 10 minute...
No, amu ai vreme 10 minute de facebook! ... Desi, poti deja taia marunt leusteanul si patrunjelul, sau mai maruntesti pe rosiile alea, sa fie ca o pasta! :P
Dupa cele 10 min adaugi bulionul (sau rosiile maruntite obsesiv) si usturoiul. Daca e cazul (depinde de bulion si de gustul fiecaruia) mai acresti totul cu zeama din lamaia aia... (Mai stii unde ai pus-o?! )
Se mai fierbe totul 5 minute, dupa care se pun, in aceasta ordine: verdeturile tocate marunt SI PE URMA uleiul de masline, un pic! Doar asa, de gust si aspect!
Se mai da doar un clocot, dupa care se serveste cu paine, ardei iute si eventual cu smantana vegetala.
De mancat, se mananca cu lingura. 😘
Musaka multistrat cu tofu
INGREDIENTE
- 1 varza mica (sau ½ mare)
- 2 gogosari (sau ardei kapia, tot aia)
- 2 cepe sanatoase
- 1 leg de radacinoase (2 morcovi, 1 patrunjel si 1 pastarnac)
- 1 telina mica (sau ½ mare)
- 1 dovlecel cat doi pumni alaturati
- 1 cutie tofu 200g
- amestec condimente pentru carne de porc (doar ca sa aratam ca sunt delcioase și FARA PORC!)
- 150g cascaval vegetal
- bulion (mai gros, gen rosii pasate)
- patrunjel verde
- cimbru
- ulei, sare, piper
MOD DE PREPARARE
Întai si intai se taie tofu felii si se aseaza intr-un baiț de apa cu condimente. Eu am pus amestecul de condimente pentru carne de porc, dar aici e libertate totala, de la toate aromele posibile pana la vin rosu, sos de soia etc.
.
Se da varza pe o razatoare neaoș românească, sau strangi din dinți, iei niste rabdare de pe undeva si dai la cutit. O amesteci cu sare si cimbru (cu mana bre, nu-ti fie frica sa bagi deshtele!). Apoi pui pe fundul unui vas oleaca de ulei si adaugi varza, sa se caleasca cateva minute, invartind din cand in cand.
Intre timp cureți toate legumele, unele urmand sa fie maruntite, altele feliate, dupa gust. Ceapa si gogosarii sigur se maruntesc, bine de tot (sau se dau cu chopperul, daca e vorba de lenesi ca si mine!).
Ceapa, gogsarul si albiturile maruntite se calesc intr-un spray de ulei (eu am lasat felii doar morcovul si telina, pentru ca imi place sa simt gustul acela mai intens… insa aici e dupa voia fiecaruia.
Puteti marunti sau felia oricare ingredient in afara de ceapa si gogosar, care obligatoriu se maruntesc). Dupa ce s-a calit ce e maruntit, adaugi si ce e taiat felii (la mine, telina si morcovi), pui apa foarte zgarcit si sare, un pic de piper, apoi lasi 10 minute la fiert, cu capacul pus si focul potolit.
Intre timp ai mai invartit in varza, sper!!!
(Daca nu, opreste-te si mută totul în altă oală)
In fine, ideea e că si la varza adaugi acum un pic de apa, cat sa aiba in ce fierbe fara sa faca reclamatie, si pui la vreo 9 minute, ca sa fii sincronizat cu legumele, ca trebuie sa se gate totul deodata.
Pana se fierbe, cureti dovlecelul de coaja, il golesti de samburi si il tai felii julien.
Acum e randul asamblarii minunatiei!
Se pune un pic de ulei de masline pe fundul vasului (in poza e slow-cooker, dar poate fi vas de jena, vas dacic de lut sau oală sadea, whatever). Se incepe cu varza (se ia din oala fara zeama multa). Peste stratul de varza intotdeauna se pune niste suc de rosii, cât să musteasca.
In seria de poze se vede ordinea in care am pus eu straturile, dar puteti da frau liber fanteziei! Ideea e sa fie toate ingredientele in straturi cat mai omogene, minim 2 straturi din fiecare.
Undeva la mijloc se baga o tura de cascaval vegetal ras.
De incheiat se incheie cu toate, ca la expozitie, si cascaval vegetal ras peste, si si si… daca nu stiti cum, urmariti imaginile si faceti… pe dos!
La slow-cooker dureaza vreo 3 ore.
La cuptor obisnuit, se pune oala inauntru deodata cu dat drumul la foc/ curent. Dupa ce a ajuns la 220 grade, se reduce la 180~200 grade si e gata in 25 min.
Se serveste cu smantana vegetala si verdeturi aruncate peste, asa, ca din intamplare...
Tocăniță de cartofi
cu afumătură
INGREDIENTE (pentru 10 porții)
- o cutie tofu afumat
- 1500 g cartofi
- 2 morcovi maricei
- o țelină mică
- un păstărnac + un pătrunjel (rădăcină)
- o ceapă
- 3 căței de usturoi
- 2 legături de pătrunjel verde
- 2~3 foi de dafin
- busuioc
- ½ L bulion sau roșii tocate
- boia de ardei dulce
- boia iute (sau pastă de ardei iute)
- sare, piper
MOD DE PREPARARE
Se călește olecuță de ceapa într-un pic de ulei, cât să nici nu bage de seamă prea bine. Apoi se adaugă cu viteză boiaua de ardei (dulce). Treaba se învârte oleacă, da' numa cât să apuce boiaua să salute ceapa, după care se adaugă apa de pe tofu cel afumat. (La unele mărci e mai puțin lichid, nu e stress, că oricum adăugăm apa imediat!)
Și-acuma: se adaugă legumele mărunțite și tofu (bine zdrobit), după care se pun morcovii feliați după gust și foile de dafin.
Se pun și cartofii tăiați cubulețe și se completează cu apă, (până pe la semnul de 5L, să aibă loc de fiert, dar și ca să aibă loc bulionul, care se pune la urmă - se știe!).
Deja se poate potrivi nițel de sare și piper, dar și de boia (sau pastă) de ardei iute, după gust! Că mai târziu nu se mai pătrunde în tocăniță și vă aud iarăși comentând!
Se fierbe totul vreo 10~15 minute (cât să fie făcuți cartofii și morcovii), după care se adaugă bulionul și se mai lasă vreo 5 minute. Apoi se presează usturoiul și se pune în tocăniță, împreună cu pătrunjelul, cât să dea un clocot.
Se mai verifică o dată de sare și iuțeală, și apoi... gata! – Se pune capacul și se lasă să comunice vreo 20 de minute cu sferele celești.
... pănă se pune masa... până se scoate o murătură... o smantânică vegetală... până se taie pâinea proaspătă... de astea.
Se mănâncă cu lingura azi. Cu furculița de-abia mâine, când cartofii se vor fi lăcomit la toată zeama!
Ciuperci umplute, la grătar
INGREDIENTE
ciuperci (capace)
umplutura făcută din:
-
tofu sfărâmat, legat cu lapte de soia și smântână vegetală,
-
cașcaval vegetarian ras
-
ardei gras rosu mărunțit
-
pătrunjel - mărar - ceapa verde
-
sare - piper - boia iute
MOD DE PREPARARE
Se pune pă grătar peste jar nu foarte agitat, sau pe grill electric, cca 15 min (în funcție de intensitatea focului, sau temperatura)
Pireu de spanac
pe pat de cartofi
INGREDIENTE (pentru 3 porții)
5 cartofi rosii, de mărime medie
500g spanac proaspăt
1 cățel de usturoi
3 linguri ulei de masline
sare, după gust
MOD DE PREPARARE
Se spala bine spanacul, netinand cont de protestele acestuia, cum ca el se spala doar când ploua.
Se curata cartofii și se taie cubulețe.
Se aduc 4~5L de apa, cu o lingura de sare adăugată, la fiert.
În paralel, se pun la fiert si cartofii, în apă cat să-i acopere, în care s-a pus o linguriță de sare. Până se termina pregătirea spanacului, vor fi fierți și aceștia (cca. 7 min de când dau în clocot).
Când apa pentru spanac clocotește cu supărare maxima, se adaugă, desigur... spanacul. Se lasă în oala pana când apa începe din nou sa fiarbă (1 minut - 1 minut și jumatate), după care se scoate, chiar dacă ii place baia, se pune într-o sita și se clătește scurt, cu apa rece, sa știe ca și în România avem dus scoțian!
Se lasă spanacul la scurs pana nu mai curge apa din el, după care se pune în robotul de bucătărie. Se adaugă usturoiul, uleiul și sare și se mărunțește totul, pana devine pireu. Se mai potrivește de sare, dacă e cazul.
Se scurge apa de pe cartofi, se pun pe farfurie (opțional se sfarmă un pic cu furculita), după care se adaugă pireul de spanac deasupra.
Apoi se mănâncă. Dacă aveți copii, e recomandat sa le puneți înainte desene animate cu Popeye marinarul, ca sa nu facă nazuri...
Vin fiert ultralight
INGREDIENTE
1L vin rosu demidulce (eu utilizez un cupaj de Merlot cu Pinot Noir, de la Murfatlar)
1L apa
ceai negru pentru 1L (cooks choice: "English breakfast tea" by Amway)
1 portocala
1 lamaie
1 mar
1 baton scortisoara
2 cuisoare
zahar
MOD DE PREPARARE
Notă: Nu ma certati foarte tare pentru alcool si zahar! In decursul prepararii, taria vinului este injumatatita prin diluare cu ceaiul aromat de fructe, si apoi aproape că întreg alcoolul dispare prin evaporare. In ceea ce priveste zaharul, el poate fi înlocuit cu ștevia, sau alt îndulcitor.
Se spală conștiincios toate fructele.
Se pune apa la fiert cu fructele taiate felii si cu batonul de scortisoara + cuisoare.
Se lasa totul 15 minute pe foc potolit, neaparat cu capacul pus, dupa care se adauga vinul.
Se adauga si zaharul, dupa gust (intra destul de mult, in jur de 8~10 linguri).
Se mai fierbe cca 1 min, dupa care se strecoara si se muta intr-un termos.
Se serveste fierbinte.
Tocăniță de dovlecel cu mărar
Ingrediente:
- 3 dovlecei de 20-30cm (eu am avut unul de 70cm!)
- 2 cepe mari
- 4 căței de usturoi
- 3 morcovi
- 1 radacină de pătrunjel
- o conservă de porumb fiert
- 5 roșii măricele decojite sau 200g concentrat de roșii italian
- pastă de gulaș dulce
- sare, piper
MODUS OPERANDI
Se taie ceapa mărunt și se pune la călit într-un wok (sau o oală cu capac cât de cât etanș, însă wok-ul de la I-cook e senzațional în păstrarea aromelor în aliment, cu minim de apă adăugată și minim de energie consumată pentru gătit. Și nu e reclamă, haideți pe la mine să gustați diferența cu propriile papile!).
Între timp se decojesc dovleceii, apoi se taie longitudinal în jumătate și se aplică un scurt interogatoriu sâmburilor din interior. Dacă aceștia se apropie de maturitate, ei nu se mai admit în această companie selectă și se scot afară. Dacă vrei la toamnă alți dovlecei, îi arunci undeva pe sol. Dacă nu, la gunoiul menajer.
Se taie apoi dovleceii fâșii mai late din care se fac, prin secționare transversală repetată, cubulețe (mie îmi place să simt textura, deci am tăiat cubulețe mai mari, de mărimea celor de cartofi dintr-o ciorbă… dar fiecare după gust).
Între timp s-a călit și ceapa, pe foc potolit. De-acu nu se mai supără pentru orice fleac și e pregătită să de apiept greutăților! Acum e momentul să se adauge cubulețele de dovlecel + 100 ml apă.
Cei trei morcovi și rădăcina de pătrunjel, decojite, se dau pe răzătoarea mare și se adaugă și ele în vas.
Se taie și mărarul mărunt și se adaugă în compozitie, apoi conserva de porumb, se amestecă totul, se adaugă sare, piper, eventual niște vegeta fără E-uri (de ex. condiment VITO, sau echivalent) și se lasă la fiert, la foc mic, cca 20 min. când dovlecelul e aproape fiert, peste se stoarce o jumătate de lămâie întreagă (adică o jumătate de lămâie – hi hi!).
Apoi se adaugă roșiile decojite si tocate extramărunt (atenție să nu se piardă sucul!), sau concentratul de roșii, împreună cu cei 4 căței de usturoi presați (dacă sunt f mici se pot pune mai mulți, după gust). Se mai adaugă apă după cum vreți să fie de lichidă sau nu compoziția și se lasă totul încă 5 minute pe foc mic, cu capacul pus, ca aromele să se întrepătrundă.
Tocănița se servește în farfurii adânci, ornată cu smântână vegetală și cu un fir de mărar.
Merge bine cu un vin roșu, demisec sau sec… Dar merge și fără.