REȚETE FITOTERAPEUTICE
SUPA-CREMĂ DE TRATARE ADJUVANTĂ
A ULCERULUI/ GASTRITEI/ REFLUX ESOFAGIAN
Mod de preparare
(pentru 900 ml de supa – 3 portii)
Se aduc la fierbere 900 ml apa, se ia vasul de pe foc si se adauga 6 (șase) linguri cu vârf de fulgi de ovaz integral.
Fulgii de ovăz integral trebuie de calitate, simpli, fara fructe deshidratate sau alte arome/zaharuri adăugate. Am găsit ceva nemțesc în supermarket-uri (Fortin Vollkorn Haferflocken) dar personal recomand varianta certificată bio, respectiv Fulgi de ovăz fini Eco de la Everbio (https://www.everbio.ro/p/everbio-fulgi-de-ovaz-fini-bio-500g/14600). Comanda se poate face on-line sau, pentru cei din Arad, magazinul este pe B-dul Revoluției nr.42, tel. 0257218404.
Adaugati cu grija fulgii in apa fierbinte, cu vasul luat de pe plită pentru ca amestecul are tendinta sa dea in foc, ca si laptele!
Se repune apoi vasul pe foc si se invarte cu grija pana fierbe din nou, dupa care se dă focul/plita la minim si se lasa sa fiarba incet, invartind la fiecare 2~3 minute. Fierberea se continua cca 20 de minute (decoct) cu capacul pus.
Pentru cei cărora nu le plac cojile de cereale în supa sau au ulcer activ (deschis): Se strecoara supa prin sita deasă (de plastic sau metal), apoi ce ramane in sita se pasireaza cu un polonic sau o lingura (adica se apasa, efectuand miscari de rotatie, pentru a se trece fortat prin sita). La final se razuieste de pe exteriorul sitei ce a trecut prin ea si se amesteca cu restul supei, până la omogenizare.
Mod de administrare
Supa-crema rezultata se potriveste de sare si se mananca (sau se bea, din orice recipient) in portii de cate 300 ml (o cană – cca 60 cal), de trei ori pe zi, cu 15 min. inainte de mesele principale (asadar dimineata, la amiaza si seara), fara paine. Tratamentul dureaza zece zile. În timpul tratamentului daca mai persistă în primele zile refluxul gastroesofagian, acesta se tratează cu bicarbonat de sodiu (o linguriță la nevoie, sau preventiv seara cu 20 min înainte de culcare – se pune în gură și apoi înghite cu apă multă).
Dieta în timpul tratamentului
In cursul tratamentului este recomandat sa se evite pe cât posibil alimente de origine animala.
Excluse in mod absolut în timpul curei sunt laptele si lactatele de orice fel (lapte, smantana, branza, cascaval, frisca din lapte, unt, produse de patiserie si cofetarie in compozitia carora intra lapte, laptele de cafea etc).
Se recomanda eliminarea în cele 10 zile a carnii de porc sau vita si a prajelilor (in categoria prajeli intra si legumele prajite, inclusiv mancaruri care le au in compozitie, cum ar fi zacusca, tocanita samd), cât și a condimentelor puternice.



CEAI (DECOCT) ADJUVANT DIZOLVĂRII
LITIAZELOR RENALE (PIETRE LA RINICHI)


1. PREAMBUL
Porumbele/Porumbar (cu fructe de padure violet, sferice, mici, foarte astringente - Primus spinosa) este un arbust spinos, asemanator macesului, foarte raspandit la noi in flora spontana din zonele de campie si coline.
Decoctul de coaja de porumbele are un efect rapid si fara manifestari secundare neplacute, constand in dizolvarea pietrelor si/sau a nisipului acumulat la rinichi (tratamentul nu misca piatra sau nisipul)
Tratamentul consta in consumul zilnic a minim 3L decoct preparat din coaja de tufa de porumbele, timp de 3 zile.
2. MOD DE PREPARARE
Pentru 250ml de ceai se recolteaza coaja de pe 20 cm de creanga, alegandu-se in acest sens crengi de grosimea degetului aratator, care inainte de decojire se spală de praf sau alte impurități. (ÎN POZA DE JOS PUTEȚI VEDEA CUM LE TRIMIT EU LA PACIENȚII CARE NU AU ASEMENEA TUFE IN ZONA LOR)
Un calcul simplu ne arată că pentru a prepara cei 3L necesari unei zile de tratament este nevoie de coaja de pe cca 2,5m de crengi, iar în total (pentru cele 3 zile) e nevoie de cca 7,5m.
Coaja data jos de pe crengi (decojită) se marunteste un pic (pentru a incapea ulterior in vasul de fierbere), se usca trei-patru zile pe hârtie in conditii ferite de lumina sau surse intense de caldura (asadar nu pe calorifer/soba sau in soare, ci eventual pe un dulap sau raft mai înalt din casă), dupa care se prepara decoctul propriuzis astfel:
Se pune coaja de pe cei 2,5m de crengi (aferent unei porții zilnice) intr-un vas si se adauga 3,1L apa (100ml sunt rezerva de evaporare in timpul fierberii). Se aduce apa la fierbere, dupa care se continua fierberea la foc foarte mic, cu capacul pus, timp de 30-40 min. Apoi ceaiul se lasa la racit (de preferinta peste noapte, cu coaja în el), urmand sa se strecoare si sa se puna dimineața intr-un vas curat, pregatit pentru inceperea tratamentului.
Sugestie: Preparați seara portia pt a doua zi! Se poate bea si mai mult ceai, 3L e cant. minimă zilnică
3. MOD DE ADMINISTRARE
Se bea cantitate preparata (3L) ca atare, in portii de 200~300ml (o cana), de-a lungul intregii zile (de dimineata pana seara, ultima portie inainte de culcare, de regulă cam o cana pe ora) fara zahar, miere sau orice alt adaos. Există o singură excepție: se poate adauga un pic de lamaie în cazul în care nu vă place gustul.
Seara se prepara din nou decoctul pentru a doua zi, etc.
Tratamentul dureaza 3 zile.
4. OBSERVAȚII:
Este posibil ca deja din prima zi urina șă se tulbure usor, de regulă in culoarea calculului renal dizolvat - nisip sau a piatra.
Dupa terminarea tratamentului se asteapta patru zile pana la efectuarea unui nou control ecografic. In majoritatea cazurilor piatra/nisipul nu mai sunt detectabile, fiind complet dizolvate.
In cazul unor remanente (de ex in cazul pietrelor la rinichi de dimensiuni foarte mari), tratamentul se poate repeta la interval de 10 zile de oricâte ori e nevoie pentru ca litiazele să se dizolve complet.
6. TRATAMENT DE INTREȚINERE
Dupa tratamentul cu decoct de coajă de porumbele, pentru prevenirea aparitiei a noi litiaze (de regula din cauza consumului de apă cu prea multe minerale anorganice, a unei alimentatii necorespunzatoare, a excesului de medicamente ș.a.) se recomanda inlocuirea apei minerale (indiferent ca e plata sau carbogazoasă!) sau a oricaror alte racoritoare (sucuri, băuturi energizante etc) cu ceai de cozi de cirese PREPARAT CU APĂ POTABILĂ.
Acesta are un dovedit efect de prevenire a aparitiei litiazelor.
Ceaiul de cozi de cirese se prepara tot prin metoda decoctului descrisa anterior.

Sucul Breuss - antioxidant și antitumoral

Tratamentul cancerului prin cura cu sucul Breuss timp de 42 de zile este recomandat să se înceapă doar după evaluarea pacientului la Cabinetul de Nutriție!
Cu un pic de efort sucul poate fi preparat acasă, sau el poate fi achiziționat de la diversi producători români.
Pentru mai multe detalii descărcați cartea de la link-ul de mai jos, după care luați legătura cu Cabinetul de Nutriție.
REȚETE CULINARE
Pâine neagră (integrală)




PĂINE NEAGRĂ DE CASĂ 1,5kg
(cu mașina de făcut pâine)
NOTĂ: Pentru pâini mai mici evident că se reduc proporțional ingredientele de mai jos.
_____________________________
I. PENTRU PORNIREA DROJDIEI:
-
10g drojdie proaspătă
-
2 lingurițe rase zahăr
-
2 linguri de făină
-
2 linguri de apă la 30 grade (apă călduță)
.
Preparare drojdie (vezi imagini):
Se amestecă zahărul cu drojdia, se lasă 30 s până se lichefiaza, se adaugă 2 linguri faina + 2~3 linguri de apă călduță (35-36 grade Celsius), amestecându-se continuu, până ce amestecul capătă consistența smântânii. Apoi se acoperă și se lasă să stea 15 min la temperatura camerei. De regulă în acest răstimp compoziția își dublează volumul, deci atenție, să fie loc de crescut în bol.
II. PENTRU ALUAT:
Se cantăresc 1000g de făină neagră. În opinia mea cea mai bună făină din zona Arad este cea de la RDF Șofronea - făina neagră fără amelioratori, absolut perfectă pentru o astfel de pâine!
Se cerne toată făina minim o dată, pentru aerare. Cojile din făina integrală ce rămân în sita se pun de fiecare dată înapoi în făină.
III. ÎN MASINA DE PÂINE se pun, pe rând:
-
640 g (sau ml) de apă la temperatura corpului (35-37 grade max)
-
1-2 lingurițe de sare (15g)
-
(opțional) 3-4 linguri (60g) mix de semințe (de floarea-soarelui, in, cânepă, susan, bostan etc)
Se rotește cuva într-o directie si alta, ținând de mâner, pentru ca sarea sa fie complet dizolvată în apă înainte de a se pune făina și drojdia iar apoi:
-
se toarnă cam 3/4 din făină în apă
-
se adaugă drojdia crescută, repartizându-se pe tot aluatul care deja se frământă
-
se toarnă ce a mai rămas din făină
-
se dă drumul la programul de 3 ore și 10-15 min (pâine de casa)
Până se omogenizează ingredientele e bine să mai ajutați să dați josa de pe marginea cuvei făina cu o spatulă din când în când, daca e cazul - depinde de tipul masinii de copt, la unele nu trebuie intervenit deloc. Se pune capacul și se așteaptă până la finalizarea programului de frământat, crescut și copt. În mod normal aluatul trebuie sa fie în timpul frământării nelipicios, dar suficient de maleabil ca să ia în cuva cu 2 palete, forma specifica de "rinichi" (vezi video).
________________
Sugestie practică:
Când e gata pâinea, se lasă cca 20-30 min în cuvă și doar pe urmă scoate! Va ieși mult mai ușor decât imediat după terminarea programului.




