Înainte de a vorbi despre beneficiile pe care vitamina C le-ar poate repurta în terapia cancerului, e bine să clarificăm întâi dacă doze mari de vitamina C - administrate intravenos - pot dăuna sănătății. Și când spun doze mari, mă refer la 15.000 mg, 20.000 mg, 25.000 mg sau chiar mai mult. Atât de mult, încât pentru a putea pune dozele în perfuzie (de ex. 50 de fiole a câte 500 mg) trebuie practic scos în prealabil tot serul fiziologic din pungă!
Există nenumărate studii clinice în acest sens, așa că am să mă opresc astăzi doar asupra unuia mai recent. El este din aprilie 2018, aparține medicilor E. Klimant, H. Wright, D. Rubin, D. Seely și M. Markman și este intitulat “Intravenous vitamin C in the supportive care of cancer patients: a review and rational approach” (Vitamina C intravenoasă în îngrijirea pacienților cu cancer: o revizuire și o abordare rațională – sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3608474/)
Studiul a fost efectuat prin administrarea de vitamina C intravenos la 9.328 pacienți. S-au constatat, sporadic, câteva reacții adverse cum ar fi greață, amețeli, uscăciune a gurii, uneori transpirație sau slăbiciune/ somnolență. Pentru prevenirea acestor însă s-a dovedid suficientă administrarea unei cantități mari de fluide orale, înainte și în timpul tratamentului. Ce constată însă acest studiu ca efecte secundare pe termen mai lung? Iată citatul exact:
“Dozele de vitamina C administrată intravenos mai mari de 75 g (75,000mg – N.T.), (…) ar putea fi contraindicate pentru pacienții cu insuficiență renală, antecedente de oxaloză, anurie, deshidratare, edem pulmonar sever sau scăderea debitului cardiac; utilizarea unor doze mai mici de vitamina C intravenoasă este însă la discreția medicului.”
Reținem așadar, că orice cantitate zilnică mai mică de 75.000 mg de vitamina C administrată intravenos nu are nici un fel de efecte secundare în timp, deci poate fi administrată fără griji.
Nici vorbă de “subțierea venelor”, probleme renale sau orice alte efecte secundare nedorite.
Notă: Personal am observat la unii din pacienții mei doar o stare de somnolență la începutul sesiunilor de vitamina C intravenos (în primele 3-6 zile, când doza era de sub 15.000 ml), care însă a dispărut apoi, cu toate că dozele au crescut ulterior progresiv, până la 25.000 ml.
Înainte de a exprima însă opinia mea despre acest subiect, formată prin observarea nemijlocită a persoanelor aflate sub îndrumarea mea de nutriție și care au urmat și tratamentul cu vitamina C administrată intravenos, permiteți-mi să evoc două studii.
1. Cercetarea “Ascorbic acid: Chemistry, biology and the treatment of cancer” (Acid ascorbic: Chimie, biologie și tratamentul cancerului) din decembrie 2012, a fost efectuat de trei medici radiologi tocmai din domeniul oncologic. Este vorba de Juan Du, Joseph J. Cullen și Garry R. Buettne (sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3608474/), care constată că, citez:
“Natura chimică și biochimică a ascorbatului (…) la niveluri foarte ridicate poate acționa ca promedicament, pentru a furniza tumorilor un flux semnificativ de H2O2. Aceste noi cunoștințe au reluat interesul și au stimulat noi cercetări asupra potențialului clinic al ascorbatului farmacologic. Cunoașterea și înțelegerea mecanismelor de acțiune a ascorbatului farmacologic justifică utilizarea acestuia pentru a trata boala, în special utilizarea intravenoasă de ascorbat farmacologic ca adjuvant în tratamentul cancerului.”
.
2. Un alt studiu (din august 2013) confirmă și el efectul de diminuare a tumorilor canceroase și a inflamațiilor produse de acesta. Este vorba de “Clinical experience with intravenous administration of ascorbic acid: achievable levels in blood for different states of inflammation and disease in cancer patients” (Experiență clinică cu administrarea intravenoasă de acid ascorbic: niveluri realizabile în sânge pentru diferite stări de inflamație și boală la pacienții cu cancer - sursa https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3751545/), cercetarea confirmând că:
“Vitamina C administrată intravenos poate fi în măsură să moduleze inflamația, ceea ce la rândul său ar putea îmbunătăți rezultatele pentru pacienții cu cancer. În concluzie, vitamina C administrată intravenos poate servi ca terapie adjuvantă sigură în tratamentul clinic al cancerului.”
(…sunt nenumărate alte studii în acest sens, eu am selectat doar două care mi s-au părut mai relevante)
DIN EXPERIENȚA CU PACIENȚII MEI
Personal pot și eu să confirm toate aceste efecte!
Am constatat în repetate rânduri că vitamina C (administrată intravenos) acționează ca un veritabil citostatic asupra cancerului. Ba mai mult, ea are și un efect de distrugere a celulelor canceroase, acționând așadar oncofag și trimițând cancerul în remisie.
.
ATENȚIE ÎNSĂ!
La fel cum un antinevralgic sau codamin nu vor înlătura durerile de cap definitiv dacă nu se determină cauza acestora și dacă aceasta nu este înlăturată, nici vitamina C nu va introduce cancerul cu adevărat în remisie, dacă administrarea nu este însoțită și de o schimbare profundă de comportament alimentar.
În articolul meu “Adevărul despre CANCER” (link: https://iuliuciupevaida7.wixsite.com/nouaparadigma/post/adev%C4%83rul-despre-cancer) explic de ce cancerul este o rezultantă directă a depresiei sistemului imunitar, de regulă din cauza unei alimentații deficitare în vitamine, minerale și fitonutrienți și prea bogată în grăsimi, colesterol și zahăr. Pentru a permite corpului să iasă complet de sub amenințarea cancerului nu este suficient să distrugem în mod natural, prin vitamina C, celulele canceroase. Esențial este ca, simultan, să schimbăm și comportamentul alimentar, în așa fel încât pe viitor celulele canceroase să nu mai aibă în trupul nostru un teren fertil de proliferare și înmulțire. Și asta se face doar prin nutriție.
ÎN CONCLUZIE
Vitamina C administrată intravenos are, în opinia mea, certe efecte citostatice și oncofage, însă tratamentul cu această vitamină trebuie obligatoriu corelat cu schimbarea comportamentului alimentar, pentru a preveni apariția (sau reapariția) acestei boli.