top of page
Caută

Adevarul despre SUPLIMENTELE NUTRITIVE!

Actualizată în: 21 feb. 2019

Vom limpezi cele mai importante aspecte cu privire la omniprezentele hapuri, mai la moda decât medicamentele - pastile, siropuri, prafuri sau băuturi, toate cu vitamine si minerale și care toate promit să vă facă puternici, frumoși, voioși și sănătoși! O vom face pornind de la cateva afirmații, unele din reclame (!), altele popularizate de tot felul de “răspândaci” pe net in vânătoarea de like-uri, altele vehiculate însă chiar și în în lumea medicală… 1. IN ZIUA DE ASTĂZI NU NE MAI PUTEM LUA TOTI MICRONUTRIENTII DIN HRANA, DECI TOATA LUMEA ARE NEVOIE DE SUPLIMENTE ALIMENTARE? Partial adevarat. Sau partial fals, depinde cum priviti lucrurile…

Este clar că o alimentație cu accent mai viguros (sau chiar exclusiv, la vegani) pe produse de origine vegetală, cât mai puțin prelucrate și rafinate, asigură o mai mare varietate de vitamine și minerale. Aspectul CORECT însă se referă la CONCENTRAȚIA de asemenea micronutrienți din alimente. Aici afirmația este adevarata pentru majoritatea produselor de pe rafturile magazinelor din Europa și – din pacate! – e valabil si pentru o sumedenie de alimente din piețe! Am să vă explic imediat de ce... Solurile indelung și intensiv exploatate de-a lungul secolelor (dar mai ales în ultimii 50 de ani) nu doar că au redus grosimea stratului de sol cu humus, ci el nu mai are bogăția de altă dată. Și când zic “humus” nu mă refer la preparatul acela libanez din năut! Humusul e amestecul de substanțe organice, aflat în sol de obicei până la o adâncime de 20-30 cm. Format din descompunerea naturală a materialul vegetal și a altor chestii organice (insecte și animalele moarte, excremente ale animalelor etc), humusul asigură fix elementele esențiale pentru hrana plantelor, plus niște substanțe numite fitoalexine, care au un rol asemănător anticorpilor (pe asta am bagat-o asa, din vârful tastaturii, în realitate mă dau mare cu câte știu!). Revin: Un sol bun avea pe vremuri 7~8% humus. Era pământul acela negru și aproape “unsuros”, care însă astăzi nu se mai găsește nici în grădina bunicii… Solul actual are undeva între 3 și 5% humus, ceea ce face ca tot iese din el SA NU MAI AIBĂ DE UNDE extrage mineralele care compun micronutrienții. Drept urmare, chiar și o alimentație perfect echilibrată NU MAI POATE ASIGURA toate vitaminele și mineralele de care avem nevoie. In concluzie: La unii mai mult, la alții mai puțin, dar vitamine și minerale cam trebuiesc luate din suplimente de toată lumea (cel puțin aici, în Europa). Întrebarea este însă CE FEL, DE CARE, DE LA CE PRODUCĂTORI si CAT trebuie suplimentat? Și cu asta am ajuns la a doua afirmație: 2. SUPLIMENTELE SUNT INUTILE, NUMAI RECLAMA E DE ELE? CORPUL ORICUM NU ASIMILEAZA DIN PASTILE, PRAFURI SAU SIROPURI? Înainte de toate, ar trebui sa clarificăm ce calități trebuie să aibă un supliment alimentar, în așa fel încât să facă același lucru ca substanta din natură, nu-i asa? Daca un supliment e IDENTIC cu ceea ce se găsește în natură, corpul nu va face nicio diferență și va primi acel supliment easy, exact ca din mâncare!

Pentru ușurința expunerii, o să aplicăm aceste condiții pe un mineral (magneziu - Mg).

Asadar: - Care e forma naturală cel mai des întâlnită în plante a magneziului (Mg)? - Raspuns: CLOROFILA!

Molecula de clorofilă e practic identică cu cea a hemoglobinei din sânge (singura diferență notabilă fiind că una are în mijloc un atom de fier, iar celalalt magneziu - vezi imaginea!). Acesta e motivul pentru care DOAR ACEEA e forma în care organismul nostru RECUNOASTE SI ASIMILEAZA magneziul. (Acest lucru e valabil la multi alți micronutrienți) Așadar, una din condiții pentru suplimentul ideal de Mg ar fi să fie… pulbere concentrată de clorofilă, nu? A doua condiție ar fi să nu aibă în componența lui alte substanțe dăunătoare, din planta de origine sau introduse ulterior, la fabricare. Adică, planta să provină DIN CULTURI ORGANICE CERTIFICATE și suplimentul să nu aibă în componență tot felul de excipienți, antiaglomeranți, etc, care puși cap la cap să facă mai mult rău decât bine! A treia condiție este ca suplimentul să treacă de stomac și să se descompună la intrarea în intestin, adică să fie GASTROREZISTENTĂ. Si, in fine, ultima condiție depinde de noi. Dar DACĂ ESTE TRECUTĂ IN PROSPECT, e semn că firma chiar știe meserie: Suplimentele se iau întotdeauna IMPREUNĂ CU MANCAREA (nu înainte și nu după), pentru că doar așa stie organismul să primească eficient substanța, crezând că vine DIN mancare, IN TIMP ce mâncăm! (Niciodată din apă!) Și uite așa am compus împreună un mic GHID DE IDENTIFICARE A SUPLIMENTELOR ALIMENTARE CARE NU SUNT FRECTIE LA PICIOR DE LEMN: . A. Mineralul sau vitamina vizată trebuie să fie înglobate în molecula care le conține in mod natural; B. Sursa de extracție trebuie să fie certificată organic; C. În timpul extracției, prelucrării și condiționării (în tablete, prafuri etc) moleculele trebuie să își păstreze structura și să nu sufere adaosuri de substanțe dăunătoare organismului; D. Majoritatea suplimentelor alimentare trebuie să fie gastrorezistente; E. Prospectul trebuie să menționeze că se iau deodată cu mâncarea (efectiv între îmbucături). 3. NU AI DE UNDE STI CE SUPLIMENTE SĂ IEI SI ÎN CE CANTITATE... DACĂ LE IEI AIUREA TE POȚI ÎMBOLNĂVI? Prima parte e corectă, A doua însă e valabilă doar pentru suplimentele de sinteză (adică nenaturale). Vestea proastă e că, pentru a afla ce suplimente trebuie să folosești, nu e deajuns să afli din analize ce carențe ai. Vestea bună e că aici intervine un nutriționist profi, cu har și iubire de oameni, care îți va face O ANCHETĂ ALIMENTARĂ, de pe urma căreia să stabilească CE, CÂT și CUM să suplimentezi.

Cu toate că majoritatea suplimentelor veritabile (care îndeplinesc condițiile din Ghidul nostru) nu sunt un pericol pentru sănătate dacă sunt supradozate, corpul știind să le elimine când are suficient (valabil doar pentru cele naturale!), sunt totuși unele care dau fenomene neplăcute în cantități prea mari.

In plus, suplimentele certificate organic de înaltă clasă nu sunt cele mai ieftine de pe piață, așa că e și o chestiune de bani... E aiurea să arunci banii pe… diversele găuri de evacuare din corp!...) Așadar, cum-necum, tot la nutriționist aveți treabă când e vorba de suplimente! Medicul le recomandă “one size fits all”, pentru că nu ține cont de aportul din alimente. În plus, corect consiliați nutrițional, de unele puteti scăpa de tot doar schimbând câteva obiceiuri alimentare. CONCLUZII:

Suplimente are nevoie cam toată lumea în ziua de astăzi. Ce și cât, reiese din analize și din discuția cu un nutriționist. Suplimentele trebuie să îndeplinească criteriile din Ghidul constuit de noi mai sus. Observație finala: În România toată lumea are nevoie sigur de vitamina D, și vegetarienii B12. Vitamina D cea mai naturală este cea din selectii de drojdii, daca e extrasă de-acolo CU PĂSTRAREA MOLECULEI. B12 este produs de o bacterie de la nivelul solului, deci formula eficientă e cea extrasă de acolo și nu din altceva. Pentru alte întrebări ne auzim data viitoare, la prezentările Noua Paradigma Alimentara sau pe Messenger (dacă apuc va răspund tuturor, doar să aveți răbdare). Sunt firme care respectă cu sfințenie toate condițiilepentru un supliment eficient și cu biodisponibilitate maximă, dar nu e locul aici de denumiri și mărci. Tinem aproape!


52 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page