top of page
Caută

Adevărul despre BĂUTURILE ENERGIZANTE


Energia unui corp, respectiv rezervele de energie care permit eforturi fizice și/sau intelectuale, își are în mod natural proveniența din AER, APĂ și HRANĂ. Energia reală este dată de vitamine, minerale și fitonutrienți, componentele mai “macro” din alimente având în principal rol constructiv (lipide și proteine), o singură componentă dintre acestea având de asemenea efect “enegizant” – și anume glucidele (sau carbohidrații).


Toate bune până aici.


În urmă cu 50-60 de ani însă, ce credeți? Un austriac deștept a văzut în Hong Kong un produs care părea să aibă același efect! Băutura se numea “Krating Daeng” (în tailandeză “Taurul Roșu”), un fel de suc îndulcit, la modă în fosta colonie britanică (și nu numai), cu cafeină și taurină, care stimula anumiți centri nervoși. Părți din creier erau pur și simplu “păcălite” de acea băutură, cel puțin pentru o vreme, că organismul e plin de toate bunătățile și pregătit de orice efort.


Aici sare în schemă licența în comerț, obținută de d-l Dietrich Mateschitz prin absolvirea merituoasă a Facultății de Comerț Internațional (acum Universitatea de Economie și Afaceri din Viena), cu o diplomă în marketing. El a văzut imediat beneficiile unei asemenea băuturi și în scurtă vreme (1984) a fondat Red Bull GmbH (un SRL), care – prin comercializarea băuturii tailandeze adaptată pieței occidentale și denumită “Red Bull” – a făcut ca averea sa la ora actuală să se situeze pe la 19,5 miliarde de dolari…

Omul are 75 de ani și e bine mersi. Nu știu cât Red Bull bea, dar asta e altă poveste.


O idee genială din punct de vedere comercial și excelent pusă în practică.

Să vedem însă cât e de bună pentru organism…


Cu toate că nivelele de cafeină (un neurostimulator ușor) și taurină (un inhibitor al unor neurotransmițători, adică aceia care te fac să simți oboseala…) sunt foarte mari, cele mai dăunătoare componente din Red Bull sunt fără îndoială zahărul și glucuronolactona.

De zahăr am mai tot vorbit în celelalte postări, cum crează dependență, cum hrănește cu predilecție celulele canceroase și alte “calități” ale acestei substanțe, botezată de pediatri americani “alcoolul copiilor”. Deci nu mai insist. Am să vă spun însă câte ceva despre glucuronolactona.


Cu toate că această substanță este produsă natural în organism atunci când glucoza este metabolizată, glucuronolactona este un produs chimic de inalta periculozitate când este suplimentat din exterior. A fost folosit în armata SUA in anii 60 pentru stimularea moralului combatanților din Vietnam (!). Actiona ca un drog, diminuând impactul războiului în psihicul soldaților… Efectele sale in organism au fost însă severe, provocând în timp migrene, tumori cerebrale si boli ale ficatului.


Ca sa fie la modă, de câțiva ani există Red Bull sugar free, unde măcar zahărul e înlocuit cu alte două substanțe chimice de sinteză, și anume aspartam și & acesulfam k. Ce să vezi însă? Aspartamul e suspectat grav că ar fi un declanșator de cancer, dar vă las pe voi să citiți studiul “The carcinogenic effects of aspartame: The urgent need for regulatory re-evaluation” (Soffritti M. et al, 2014 - link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24436139)

Și ca să nu fiu acuzat că am ceva cu Red Bull, e bine să știți că mai toate băuturile energizante au copiat practic aceeași formulă. Am tratat Red Bull doar pentru că e lider mondial în domeniu, dar la fel e și compoziția în Hell, Monster, Burn șamd.


Dar ca să nu vă las fără alternative, am făcut efortul de a căuta o băutură energizantă care să aibă nivele acceptabile de cafeină și taurină (să zicem la jumătate față de energiantele obișnuite), să aibă zero zahăr, îndulcitori necancerigeni, dar să aibă efect similar de energizare – fără expunerea la pericolele enumerate mai sus.


Am găsit-o! Ea are zero zahăr, gustul e dat de fructe reale conținute (wow!) și, ca îndulcitori, are acesulfam k (care trece prin organism fără a fi metabolizat și se elimină prin urină) și sucraloza, care e dăunătoare doar dacă este gătită (prelucrată termic). E bine că nu facem supă de energizante…



Cu riscul de a face reclamă (dar asta e, cine e bun e căutat!), băutura se numește Power Drink XS și are zero componente dăunătoare organismului, dând energie veritabilă prin vitamine autentice, în principal din grupa B: niacină (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), clorhidrat de piridoxină (vitamina B6) și cianocobalamină (B12). Produsul se găsește în 7 variante de diferite fructe, deci e pe toate gusturile.


Există și alte băuturi energizante pe bază de vitamine sau componente naturale, însă când ne referim la efectul energizant echivalent celor clasice, Power Drink XS este singurul care conferă aceeași senzație de energizare.



Remarcabil e că Power Drink XS dispune și de o variantă pentru copii!

Ea are gust de mere verzi și zero cafeină sau taurină, așadar doar sucul din fructe și vitaminele. Asta mi s-a părut foarte tare!


Văd cum colegii fiului meu au avut deja de prin clasa a șasea tot felul de energizante în banca, de regulă cele mai ieftine, deci și cele mai proaste calitativ.


Credeți-mă, cearta sau restricțiile nu rezovă problema! În schimb, echiparea copilului cu un energizant conceput special pentru copii care nu arată diferit de cele pentru adulți, e singura variantă de a-l ține departe de zahărul și chimicalele dăunătoare din energizantele clasice.

356 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page